In de Belgische tricolore trui vertrekt renner Philippe Gilbert naar de Tour de France. Zijn ambitie: ritwinst en de gele trui dragen. Hij heeft er een goed oog in, want tegenwoordig wint hij waar dan ook.

Na drie keer zilver en één keer brons, behaalde Philippe Gilbert afgelopen zondag zijn eerste zege op het Belgisch kampioenschap in Hooglede-Gits. Al vroeg in de wedstrijd trok hij flink door op een vlak stuk. Een groep van achttien renners vluchtte mee en uiteindelijk maakte de Omega Pharma-Lotto-renner het af op de laatste beklimming. Op twee kilometer van de aankomst stierf Tom Boonen in zijn wiel en weg was Gilbert.

Drie winnaars

Bij Tom Boonen leek de fut er wat uit. Hij sprintte zelfs niet meer mee voor een ereplaats en eindigde uiteindelijk als zevende. Op het podium stonden allemaal winnaars: Gianni Meersman eindigde onverwachts als tweede en de jonge neo-prof Jelle Wallays eindigde voor eigen publiek als derde. Drie blije gezichten tijdens de podiumceremonie dus.
Meteen al na de finish sprak Gilbert over ritwinst in de Ronde van Frankrijk. Om dan zijn kampioenentrui enkele dagen in te ruilen voor de gele leiderstrui van de Tour. Hij bedankte ook uitdrukkelijk zijn ploegmaats van Omega Pharma-Lotto. Als knecht is het overigens een plezier om voor zo'n toprenner te rijden. Gilbert beloont zijn ploeg, zowel financieel als met lovende woorden, en negen kansen van de tien maakt hij het af. Vooraf zei de collegiale renner zelfs dat hij zichzelf op het BK niet als kopman beschouwde. Iedere Lotto-renner mocht zijn eigen kans wagen.

Koersen op gevoel

De sympathieke Waal, hij spreekt vloeiend Nederlands, zit nog niet aan zijn top. Weldra wordt hij dertig, maar pas de laatste jaren krijgt hij net iets meer 'pluimen'. Zijn palmares behaalde hij door hard te trainen en zichzelf jaar na jaar te overtreffen.
Philippe Gilbert doet vele wielerharten harder bonken. Als een van de weinige renners verzet hij zich tegen het gebruik van de oortjes in het peloton. Hij heeft die namelijk niet nodig om ritten te winnen. Met zijn attractieve manier van koersen animeert hij bovendien het publiek. Hij schuwt moderne trainingsmethodes en koerst vooral op gevoel. Wat oud-renners aan hem waarderen is dat hij een heel jaar door voor de prijzen koerst. Van voormalig renner Peter van Petegem werd wel eens gezegd dat hij slechts twee weken op een jaar koerste, doelend op de week van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, bij Gilbert is dat allerminst het geval. Hij won dit seizoen al voor de veertiende keer.

The winner takes it all

Al op 16 februari won hij dit jaar de openingsrit in de Ronde van Algarve. In Milaan-San Remo, de openingsklassieker van het wielerseizoen, werd hij derde. Toen al was hij in vorm. Hoewel Gilbert voornamelijk mikte op Luik-Bastenaken-Luik, het parcours rondom de streek waar hij opgroeide. Dat hij de Ardense Pijl op zijn naam zou schrijven en het hele drieluik van klassiekers in Nederlands-Limburg, voorspelde niemand. Zijn explosiviteit bijt alle rennerskuiten in het peloton. Sinds 14 april won Philippe Gilbert elke koers waar hij startte. The winner takes it all. Dat belooft op het wereldkampioenschap eind september in het Deense Kopenhagen.

© 2011 - StampMedia - Sander Carollo


Dit artikel werd gepubliceerd door ExtraSport op 01/07/2011