(Jeugdwerknet) Op 25 maart vond er opnieuw een 'graffiti jam' plaats in Gent. Graffitikunstenaars bezorgden een flatgebouw een nieuwe look. Graffiti jeugddienst onderzoekt de graffitikunst en wijdde er onlangs een studiedag aan. Wat voor de één een vorm van vandalisme is, vindt de ander prachtig.

Er is heel wat discussie over het nut van graffiti. Jeugdwerknet ging luisteren hoe de graffitikunstenaars er zelf over denken. "Er is een onderscheid tussen kunst en vandalisme. Het is perfect verstaanbaar dat mensen hun eigendom schoon willen houden maar graffiti als kunst is iets anders", zegt Daan Verstrepen, een jonge, getalenteerde graffitiartiest. Er zijn volgens hem wel te weinig legale spuitplaatsen in Gent. "De twee plaatsen die er zijn, zijn ruim genoeg om je werk te zetten maar na een dag of twee is het al overgespoten, zonde." Volgens Verstrepen zou er, op plaatsen waar het niet stoort, een keuring moeten plaatsvinden om zo de goeie werken te laten staan en de slechte te verwijderen.

Meer plaats, minder vandalen

Cekwa, een artiest die liever anoniem blijft, deelt de mening van Daan. De goede pieces moeten volgens hem gerespecteerd worden. De tags (handtekeningen) moeten verwijderd worden. "Waar wij als graffitispuiters nood aan hebben, is een oud bedrijventerrein waar houten panelen worden geplaatst. Moesten we in iedere provincie een plaats hebben met een vijftigtal houten panelen, die aan beide kanten kunnen worden beschilderd, dan staan we volgens mij al een pak verder met het tegengaan van vandalisme in België. Daar kunnen ook workshops worden gegeven om jongeren te laten kennismaken met graffitispuiten."

Meer dan een hobby

Beide kunstenaars vinden dat graffiti een manier van leven is, een manier om hun werk te laten opvallen. "Via graffiti kan ik me uiten op een artistieke manier, mijn fantasieën uitdrukken en ze proberen te verspreiden via het straatbeeld", zegt Verstrepen. Cekwa vult aan: "In de vijf jaar dat ik nu bezig ben met graffitispuiten heb ik mensen van alle kleuren en politieke overtuiging leren kennen, maar toch kom ik met iedereen even goed overeen, we hebben eenzelfde hobby en dat is graffitispuiten. Misschien is dit voor sommigen puur vandalisme, maar voor ons graffitispuiters heeft het daar niets mee te maken."

Gebouwen opfleuren

Pieter Malfliet loopt momenteel stage bij Graffiti Jeugddienst en is zelf ook creatief bezig met graffiti. "Ik vind graffiti zeker een kunst. Zowel op straat als legaal. Je moet natuurlijk een onderscheid maken tussen vandalen en mensen die graffiti serieus nemen en echte kunstwerken creëren. Ik vind dat je altijd respect moet hebben voor andermans eigendom, maar betonnen bruggen of verlaten fabrieksgebouwen kunnen volgens mij met graffiti worden opgefleurd."

Graffiti Jeugddienst laat kinderen en jongeren via workshops en cursussen op een legale manier kennis maken met graffiti. Tijdens die activiteiten leren de jongeren niet alleen de kneepjes van het vak, maar krijgen ze tegelijk correcte informatie over het fenomeen. Verder ondersteunt Graffiti Jeugddienst gemeentebesturen die een graffitibeleid willen ontwikkelen. De organisatie werkt ook aan informatieverzameling en -verspreiding via een grote collectie boeken in de Graff-o-theek, een graffitiblog en eigen publicaties.

Wil je graag zelf met graffiti aan de slag? Neem dan zeker eens een kijkje op de site van Graffiti Jeugddienst.

© 2012 - Mediaraven - Jonathan Byl