© 2017 – StampMedia – Sebastiaan Peeters

MS Columbus, het grootste cruiseschip dat dit jaar naar Antwerpen komt, lag op dinsdag 13 juni 2017 voor de eerste keer aangemeerd in de Scheldestad. Het is daarnaast ook de allereerste reis, of maiden voyage, van het 247 meter lange schip.

MS Columbus, het nieuwe vlaggenschip van de Britse rederij Cruise & Maritime Voyages, lag op dinsdag 13 juni voor het eerst aangemeerd aan de Scheldekaaien in Antwerpen. Met een lengte van 247 meter is het het grootste cruiseschip dat Antwerpen dit jaar een bezoek brengt. Wat de eerste aanloop van de Columbus extra speciaal maakt is dat het ook de allereerste cruise is, of maiden voyage, die het schip maakt voor Cruise & Maritime Voyages. De cruise voert 1400 passagiers en 700 bemanningsleden vanuit het Engelse Tilbury naar Amsterdam en Antwerpen, waarna het schip opnieuw koers zet op de Engelse haven om de cruise af te sluiten.

MS Columbus is één van de grootste schepen die Antwerpen de laatste jaren bezocht heeft. Omdat de aanlegplaats aan de Scheldekaaien ver stroomopwaarts ligt wordt de lengte van de cruiseschepen die er kunnen afmeren beperkt tot 265 meter. Voor schepen die langer zijn is het niet meer mogelijk om veilig te manoeuvreren. Momenteel ligt het lengterecord op 252 meter, maar MS Columbus komt met haar 247 meter al dicht in de buurt.

Een delegatie van de Stad Antwerpen en de Haven van Antwerpen verwelkomde het schip in de stad. Zoals gebruikelijk tijdens een maiden call werden er verschillende geschenken overhandigd, waaronder de ‘plaque’. Daarop staat de naam van het schip en de haven. Meestal wordt die daarna aan boord ergens opgehangen.

Hieronder kan u via de fotogallerij een kijkje nemen aan boord van MS Columbus. Wie het imposante schip van dichtbij wil gaan bekijken heeft nog twee kansen dit jaar. MS Columbus komt terug naar Antwerpen op 12 juli en 27 augustus. Meer informatie over de aanlopen kan u hier vinden: Cruises Antwerpen 2017

Van Australië naar Engeland

MS Columbus werd op 8 juni in haar thuishaven Tilbury gedoopt door Angela Rippon, een Britse televisiejournaliste, nieuwslezeres en schrijfster. Daar kreeg het 63.500 GT grote schip op zondagavond voor zijn allereerste reis een spectaculair afscheid met confetti, muziek en een sleepboot die een watergordijn spoot. MS Columbus mag dan momenteel wel bezig zijn aan haar maiden voyage, toch is het zeker geen splinternieuw schip.

Het schip werd in 1988 gebouwd als MS FairMajesty voor de vroegere rederij Sitmar Cruises. Al in 1989 veranderde het schip van naam toen de rederij werd opgekocht door P&O Cruises. In de jaren daarna veranderde het schip nog enkele keren van rederij, maar het bleef wel tekens binnen de koepelorganisatie Carnival Coorporation. Nadat het schip in 2010 opnieuw werd doorverkocht doordat de rederij Ocean Village werd opgedoekt door Carnival, begon het schip een nieuwe carrière als MS Pacific Pearl voor P&O Cruises Australia. Daar voer ze het hele jaar lang cruises naar Australië en Nieuw-Zeeland.

In 2016 maakte Cruise & Maritime Voyage (CMV) dan bekend dat ze het schip zouden overkopen. In april 2017 voer MS Pacific Pearl haar laatste cruise van Australië naar Singapore. Daar ging ze in het droogdok. Begin mei werd het schip overgebracht naar Amsterdam voor een tweede gepande droogdokperiode. Dit keer bij Damen Shiprepair. Op 6 juni zette MS Columbus dan koers op Tibury voor de doop.

© 2017 – StampMedia – Sebastiaan Peeters


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 15/06/2017

vorige volgende