Kdx FAIRS is de grootste organisator van platen- en CD-beurzen in heel Vlaanderen. Afgelopen zondag, 13 mei, zakte de organisatie af naar Antwerp Expo om hun platenbeurs te organiseren.

“Oorspronkelijk begon het als een hobby, je verzamelt zelf platen en uiteindelijk begin je zelf beurzen te organiseren”, zegt Kris Dierckx (61), de oorspronkelijke organisator van Kdx FAIRS. De organisatie houdt zich al sinds de jaren ’90 bezig met het organiseren van zulke platenbeurzen. Inmiddels zijn ze de grootste organisatie in Vlaanderen.

Niet alleen Belgische verzamelaars krijgen de kans om hun grote collectie te verkopen, maar ook liefhebbers uit het buitenland zijn aanwezig om hun collectie te kunnen verkopen. “Deze platenbeurs zijn er Franse, Engelse, Duitse en voornamelijk veel Nederlanders aanwezig,” zegt Dierckx.

De platenbeurs was niet de enige beurs die dag in Antwerpen. Ook de computer– en fotobeurs was aanwezig vandaag. “De organisatie is niet alleen bezig met vinylplaten en CD’s, ook in de wereld van de computers en fotocamera’s zijn we thuis. Die twee zijn dan ook samen gekomen, omdat de computer en foto de laatste tijd ook meer en meer verbonden geraakt.”

Niet alleen voor de oudere generatie

“Er is zeker en vast veel interesse in de jongere generatie,” zegt Dierckx. “Vandaag zijn ze jammer genoeg niet meteen in grote getallen aanwezig, maar dit kan ook liggen aan de keuze van de datum.” Toch blijft Dierckx zeer optimistisch en vertelt dat er weer heel wat jongeren bezig zijn met het verzamelen van vinylplaten. “Wat jongeren eigenlijk zoeken zijn de klassiekers uit de jaren ’80 en ’90, meestal aan een goedkope prijs. Daardoor zien wij een opmars op onze beurzen.”

Kelly, 20 jaar oud, vertelt waarom ze hier is. “Het vintage-achtige aan de platen is iets van vroeger, wat het automatisch sympathiek maakt. De muziek uit die periodes spreekt mee ook aan. Ik spreek dan over Micheal Jackson en Queen en zelfs de Bee Gee’s.”

Mensen komen niet alleen om klassiekers te kopen, maar ook om herinneringen uit de jeugd terug naar boven te halen.  Kurt De Pauw (37) is een van deze mensen. Hij bezoekt de beurs om platen te scoren uit zijn jeugd. “Mijn jaren van het uitgaansleven liggen in de jaren ’90 en ik probeer dan ook uiteraard vinyl van de jaren ’90 terug te vinden.”

Sommige jongeren zoals Mathie Huybrechts (20) komen naar de beurs voor andere redenen. “De passie voor muziek trekt me het meeste aan. Dit is eigenlijk de eerste keer dat ik in contact kom met vinylplaten,” vertelt Huybrechts. Ook hij wil op de platenbeurs beginnen met zijn eigen collectie aan te schaffen.

Dat de vinylplaten weer in opmars zijn, daar mag men zeker van uitgaan. Het wint ook  aan populariteit onder de jongeren. Steeds meer groepen brengen niet enkel meer CD’s uit, maar laten hun nieuwe albums ook uitbrengen op vinyl. Elektronicawinkels volgen de trend mee en beginnen weer platenspelers, versterkers en andere benodigdheden te verkopen.


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 19/05/2018

vorige volgende