Hanna Tu (18) trekt op 27 mei naar Londen om er ons land te verdedigen tijdens de internationale finale van de prestigieuze BBC Public Speaking Awards. Deze wedstrijd geeft jongeren de kans om hun Engels te verbeteren en hun mening te uiten voor een groot publiek.

Tu bereikte de finale, omdat ze als tweede is geëindigd in de nationale finale. Tijdens de voorrondes van de BBC Public Speaking Awards moesten de kandidaten een speech brengen van ongeveer 5 minuten. Hanna Tu, die in het laatste jaar Wetenschappen - Wiskunde op De Dames zit, overtuigde de jury met haar speech over een multiculturele samenleving. "Ik ben half Chinees en half Belgisch. Op mijn vierde ben ik naar China verhuisd en daar heb ik twaalf jaar lang gewoond. Ik vond het dus wel een toepasselijk onderwerp, waarmee ik een boodschap kon overbrengen."

Jezelf op een podium

Tu schreef zich in voor de wedstrijd op aanraden van haar leerkracht Engels. "Ik dacht: waarom niet? In China ging ik naar een internationale school, dus mijn Engels is wel goed. Het leek me ook tof om voor een publiek te leren spreken. Ik speel toneel en heb dus al veel op een podium gestaan, maar dan speel je een rol. Tijdens een speech ben je jezelf en vertel je wat je zelf wil", vertelt Tu.

Davinia Segers, haar leerkracht Engels, gelooft in Tu's mogelijkheden. "Ze steekt echt boven haar klasgenoten uit wat Engels betreft. Tijdens de lessen Engels wordt ze niet echt uitgedaagd, maar hiermee kan ze haar capaciteiten wel ten volle benutten. Ik ben heel trots op haar."

Unieke kans

Deze week trekt Tu naar Londen om er samen met winnares Kimia Namadchi ons land te verdedigen tijdens de English Speaking Union International Speaking Competition. De finale gaat door op 27 mei. "Er nemen mensen deel uit meer dan zestig landen. We hebben een heel druk programma en ik kijk ernaar uit om mensen van andere plaatsen te leren kennen. Jammer genoeg vindt de wedstrijd één week voor de examens plaats, een lastig tijdstip. Maar het is een unieke kans die ik niet mag missen. Ik sla me wel door die examens, ik heb nog wat reserve over", lacht ze.

© 2011 – StampMedia/Plantijn - Jolien Van Staeyen