De Vlaamse havenbedrijven reageren woedend op de staking van de loodsen in de haven van Antwerpen. Die protesteren tegen de verhoging van de pensioenleeftijd van 60 naar 62 jaar. Het is al de derde staking in de afgelopen twee maanden. Onverantwoord, zo zegt het bestuur.

De Antwerpse loodsen hebben in de nacht van 13 op 14 februari het werk neergelegd. Meer dan 55 schepen kunnen de haven niet in of uit. Ook de haven van Gent ondervindt hinder. Tien schepen kunnen de haven niet verlaten en een handvol schepen geraakt niet binnen. In Zeebrugge zijn er weinig problemen.

1 miljoen euro verlies per uur

De haven van Antwerpen betreurt de actie van de werknemers. "De betrouwbaarheid van de rederij komt in gevaar, het corporatisme zou niet meer mogen zijn", zegt Rudi de Meyer, directeur van de Vlaamse Havenvereniging. "De rederij wordt verkracht. 62.000 gezinnen worden rechtstreeks getroffen door deze actie."

Xavier van Engelen, manager van de Antwerpse Scheepvaart Vereniging, vult aan: "We beklagen de grote economische en imagoschade. De theoretische kost van deze blokkering is 1 miljoen euro per uur."

Tony Hylebos, directeur van de Deense containerrederij Maersk Line, spreekt over een slechte timing. "Mijn rederij komt met drie nieuwe diensten naar Antwerpen. We geloven in de haven maar dit soort toestanden kunnen we niet gebruiken."

Overleg

Op 14 februari in de namiddag overleggen de vakbonden en de beroepsverenigingen met minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wat er nu moet gebeuren. De werkgevers pleiten alvast voor een hervorming van het loodswezen. Het is onduidelijk wanneer de loodsen opnieuw aan de slag gaan.

© 2012 - StampMedia - Ilkan Demir


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 14/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 14/02/2012