© Mohamed Hasan / Pxhere

Opkomen voor jezelf is niet altijd zo gemakkelijk. Maar wat zijn de voordelen als je dat wel of vaker doet? Reporter Eniola Aertgeerts vroeg het aan enkele jongeren in Antwerpen.

Dit artikel is het resultaat van het StampKamp: Schrijfwijs dat StampMedia deze zomer organiseerde. Bekijk hier welke workshops je dit najaar allemaal kan volgen bij ons.

Thomas (31) merkt dat een mening geven een grote impact kan hebben op hoe mensen hem zien. “Vaak hebben mensen bijvoorbeeld een vooroordeel vanwege mijn uiterlijk. Maar eens ik begin te spreken, merk ik dat ze mijn persoonlijkheid anders hadden voorgesteld, dan hoe ik mij op dat moment voorstel.”

Ook Laura (26) merkt dat vooral de manier van communiceren belangrijk is. Zij kreeg op haar middelbare school een conflict met haar directeur wanneer ze spijbelt voor een klimaatprotest. “Ik moest als straf in een tekst uitleggen wat puberteit was. Ik eindigde de tekst met: ‘Ik vind dit een heel boeiend onderwerp, dus als u er verder over wil praten, dan mag u mij nog eens uitnodigen op het kantoor.’ Maar achteraf gezien realiseerde ik mij dat dat niet de juiste manier was om te laten zien dat ik mij niet gehoord en begrepen voelde.”

“Ik kon gewoon heel moeilijk inzien waarom ik gestraft werd, terwijl ik eigenlijk het goede voor deze wereld wou doen. Uiteindelijk besefte ik wel dat wat hij deed, onderdeel was van zijn job en dat hij dus ook niet compleet fout zat. Ik heb geleerd door mijn mening te uiten in een meer begripvolle manier, dat conflicten als deze minder zullen voorkomen.”

“Mensen die je niet kennen, kunnen jouw mening snel zien als jouw volledige persoonlijkheid” – Muaz (18)

Muaz (18) daarentegen kijkt er toch nog iets anders naar. “Ik vind het gemakkelijker om mijn oprechte mening te delen met vrienden dan mensen die ik niet echt ken. De reden waarom is omdat als je jouw mening geeft over iets rondom mensen die je niet goed kent, ze snel die mening kunnen zien als jouw volledige persoonlijkheid. Terwijl dat niet altijd het geval is.”

“Ik kan bijvoorbeeld over één ding niet dezelfde mening hebben met een ander, maar over acht andere dingen wel. Dus ik hou liever mijn mening voor mezelf, tenzij iemand er om vraagt of tenzij ik die persoon goed ken.”

Hier nog enkele tips om vaker je eerlijke mening te kunnen geven:

  1. Je blijft zo rustig mogelijk.
  2. Probeer het niet te veel over te brengen alsof alles de schuld van de ander is.
  3. Luister goed en laat de andere uitspreken wanneer die aan het woord is.
  4. Toon begrip voor wat de ander te zeggen heeft.
  5. Wees duidelijk en zelfzeker wanneer je iets zegt.
  6. Wees respectvol.
vorige volgende