Voor voetballiefhebbers is het wereldkampioenschap voetbal een opwindende periode, maar dat geldt niet per se voor de Brazilianen. De sociale onrust die afgelopen zomer de kop op stak, leeft nog altijd. Ontevreden inwoners zien het WK als een goed podium om hun ongenoegen op te ventileren.

Gabriela Biló is 24 jaar en werkt als fotojournaliste voor een Braziliaans fotopersagentschap. Voor haar beroep maakte ze de demonstraties afgelopen zomer van dichtbij mee. “De protesten begonnen omdat de prijzen voor het openbaar vervoer gestegen waren. Maar al snel ging het ook over de slechte economie. Mensen vragen zich af hoe het land miljarden in het bouwen van voetbalstadions kan stoppen terwijl miljoenen mensen honger lijden en geen toegang hebben tot gezondheidszorg, onderwijs of schoon drinkwater.”

Na de demonstraties op 17 juni, waaraan tussen de honderd- en tweehonderdduizend mensen deelnamen, werden de prijzen van het openbaar vervoer verlaagd. Maar veel Brazilianen zijn nog altijd niet tevreden. “De protesten hebben het politiek bewustzijn aangewakkerd. Zo worden er binnenkort eindelijk politici gevangengezet wegens corruptie. Het duurde tien jaar voor ze veroordeeld werden”, legt Biló uit.

Stilte voor de storm

Ondanks het hernieuwde bewustzijn van veel Brazilianen vinden er de laatste maanden weinig protesten plaats. “Het klopt dat het rustig is”, vertelt de fotojournaliste. “In oktober zijn er nog demonstraties geweest en ook tijdens de loting voor het wereldkampioenschap heeft een kleine groep gedemonstreerd. Veel organisaties wachten tot het nieuwe jaar om nieuwe protesten te organiseren. Ze verwachten dat de opkomst dan hoger is omdat het WK dan weer dichterbij is.”

“De eerstvolgende demonstratie staat gepland op 25 januari. En tijdens het WK zullen er betogingen in alle grote steden zijn. Maar waarschijnlijk buiten het beeld van de camera’s: het leger zal alle straten binnen een straal van twee kilometer van het stadion afsluiten. Net als bij de Confederations Cup werd gedaan.”

Bloederige generale

De Confederations Cup vorig jaar wordt als de generale repetitie voor het WK gezien. Bij de protesten tijdens dit toernooi vonden tientallen arrestaties plaats en veel mensen raakten gewond. “De demonstraties bij het wereldkampioenschap zullen gewelddadig en bloederig worden”, spreekt Gabriela Biló haar zorgen uit. “De politie is niet in staat om vredige demonstraties geweldloos in goede banen te leiden. Bovendien zullen ook de militaire politie en het leger ingezet worden. Net als bij de Confederations Cup.”

De Braziliaanse politie staat niet bekend om haar zachtaardige optredens. De massaprotesten van 17 juni startten naar aanleiding van een betoging een paar dagen eerder. “Op 13 juni werden honderdvijftig mensen gearresteerd zonder dat er een reden werd opgegeven. Dertig journalisten raakten gewond door politiegeweld. Rubberkogels werden verboden nadat een fotojournalist erdoor blind was geworden. Maar inmiddels zijn die weer terug, samen met traangasbommen. Het ijzer van die bommen schiet alle kanten uit. Daardoor is ook iemand blind geworden”, zegt Biló.

Door de gespannen situatie in het land staat er extra druk op de thuisspelende voetbalploeg. “Het Braziliaans elftal moet de wereldbeker winnen. Anders houdt de regering geen goed imago over aan het toernooi. En kort na het WK zijn er verkiezingen”, besluit de fotografe.

© 2014 - StampMedia - Silvester Klaasman


Dit artikel werd gepubliceerd door Extrasport.be op 10/01/2014