© Pixabay

1 december, op Wereldaidsdag, lanceert Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid zijn nieuwe campagne: Hiv stopt hier’. Er was een tijd waarin een besmetting met het hiv-virus het einde van je leven betekende. Vandaag is hiv behandelbaar én wat nog meer is: wie besmet is en nauwkeurig zijn medicatie neemt, kan het virus niet meer doorgeven. 

Goed nieuws in de strijd tegen aids en het hiv-virus: wie hiv-positief is, maar nauwgezet zijn medicatie neemt, kan anderen niet meer besmetten. Een mijlpaal in de strijd tegen hiv, zo noemt expertisecentrum Sensoa het. “Uit grootschalig onderzoek - de zogenaamde ‘Partner 1 en Partner 2-studie’, uitgevoerd van 2010 tot 2018, in veertien Europese landen, bleek dat het hiv-virus bij seksueel contact niet meer werd doorgegeven bij koppels waarbij de ene partner hiv-positief is en de andere niet,” zegt Boris Cruyssaert, persverantwoordelijke bij Sensoa. “Uiteraard moet de besmette persoon wel altijd zijn medicatie blijven nemen.”

Aids en hiv

Hiv en aids worden vaak in één adem genoemd. En er zijn tot op vandaag veel mensen die nog steeds het onderscheid tussen de twee niet kennen. Het hiv-virus, dat overdraagbaar is via onveilige seks of contact met bloed, zorgt voor een aantasting van de witte bloedcellen in het lichaam, waardoor het afweersysteem verzwakt. Wanneer hiv niet op tijd behandeld wordt, ontwikkelt het zich tot aids. Het lichaam kan zichzelf dan niet meer beschermen tegen infecties, die voor gezonde mensen weliswaar niet levensbedreigend zijn maar wel voor iemand met aids. In veel gevallen sterven niet behandelde hiv-patiënten dus niet aan het hiv-virus zelf, maar aan - soms zelfs zeer banale - infecties zoals een verkoudheid.

Ver-van-mijn-bed-show

Praten over leven met hiv is allesbehalve gemakkelijk, maar toch noodzakelijk. Het is net door er niet over te praten dat de ziekte voor velen een onzichtbaar stigma blijft. Ondanks het grote taboe errond, is behandeling in België heel goed mogelijk. “De medicatie doet het aantal virusdeeltjes in het bloed - de zogenaamde virale lading - dalen,” zegt Cruyssaert.

90-90-90

Volgens de cijfers van Sensoa leven er vandaag in België ongeveer 18.300 mensen met hiv. “91 procent van die groep weet dat hij of zij besmet is,” zegt Boris Cruyssaert.”Van die groep krijgt 92 procent medicatie. En van die 92 procent heeft 95 procent een lage virale lading.”

Daarmee behaalt België moeiteloos de 90-90-90 doelstelling van UNAIDS, het programma van de Verenigde Naties dat de wereldwijde reactie op hiv/aidsepidemie moet coördineren. “Het was de bedoeling van UNAIDS dat tegen dit jaar 90 procent van de mensen met hiv het zouden wéten dat ze besmet zijn, dat 90 procent van hen ook medicatie zou nemen en dat 90 procent ervan ook een lage virale lading zou hebben. Daar zijn we in België mooi in geslaagd,” zegt Cruyssaert. “Voor 2030 zijn al nieuwe cijfers opgesteld: 95-95-95. Ook daarvoor is ons land goed bezig.”

Seks zonder condoom

Die virale lading is ook het uitgangspunt van de nieuwe Sensoa- campagne ‘Hiv stopt hier’. Mensen met een hoge virale lading in het bloed, hebben een grotere kans om het virus door te geven. Hoe lager de hoeveelheid in het bloed, hoe kleiner de kans om het virus door te geven. Uitgebreid internationaal onderzoek wijst nu ook uit dat hiv niet langer overdraagbaar is als de virale lading zo klein is dat hij ondetecteerbaar is. Zo is seks zonder condoom zelfs een veilige optie.

Ook Patrick Reyntiens, ervaringsdeskundige en medewerker bij Sensoa, kaart de noodzaak van positief nieuws aan. “Iedereen met hiv is anders en beleeft leven ermee op een andere manier,” zegt hij. “Toch is het belangrijk dat ook mensen zonder hiv op de hoogte zijn van dit nieuws. Zo kunnen we taboedoorbrekend werken.”

Volgens Reyntiens zijn veel mensen nog niet voldoende geïnformeerd over het virus. Positief nieuws kan volgens de deskundige vastgeroeste ideeën losweken. Herhaling is hierbij de sleutel. “Mensen vergeten snel. Als je binnen een maand een rondvraag zou doen over wat deze campagne precies inhield, zullen velen het alweer vergeten zijn. Daarom lanceren we met Sensoa binnenkort een tweede campagne met nog meer beeldmateriaal, zodat het onderwerp blijft leven bij de brede bevolking.”

Solidariteit

Niet alleen wil de campagne taboes doorbreken, ze biedt voor mensen met hiv ook nieuwe kansen om openlijk te praten met vrienden en familie. Als ervaringsdeskundige is Patrick ook blij dat bepaalde media het stigma helpen slopen. Zo konden mensen in het VRT-programma ‘Durf te vragen’ onlangs vragen stellen aan mensen met hiv. “Zulke programma’s, waarin stereotiepen ontkracht worden, zorgen voor een correcte representatie van mensen met hiv,” klinkt het.

Toch is de strijd nog niet gestreden. Op Wereldaidsdag (1 december) roept Sensoa op om steun te betuigen aan mensen met hiv. Dat kan je doen door een rood lintje te dragen, een foto of filmpje te posten op sociale media met de hashtag #WereldAidsDag en @Sensoa en @AllesOverSeks te taggen. Daarnaast kan je ook een gift toen op IBAN BE76 0965 5555 5595 van Sensoa vzw met de vermelding ‘Wereldaidsdag’.

Hiv in België: feiten en cijfers 

Sciensano verzamelt en publiceert jaarlijks informatie over het aantal hiv- en aidsdiagnoses in België. Deze feiten en cijfers bevat gegevens over 2019 en 2018.

In 2019 waren er 923 nieuwe hiv-diagnoses, dat is gemiddeld 2,5 diagnoses per dag.

  • Het aantal nieuwe hiv-infecties stabiliseert, met een daling in bepaalde groepen.
  • De epidemie krijgt een meer diverse aanblik. 
  • Preventie, testen en behandelen van hiv blijft nodig om een verdere daling te zien. België is goed op weg: we halen de doelstellingen van Unaids.
  • De kwaliteit van leven van mensen met hiv kan beter, ondanks de grote medische vooruitgang. Stigma blijft het belangrijkste probleem.
Bron: Sensoa.be

 

vorige volgende