© Pixabay

Jongens ravotten buiten, meisjes spelen binnen met poppen. Later zorgt de man buitenshuis voor het inkomen, de vrouw binnen voor het huishouden. Stereotyperingen op basis van gender zijn vandaag misschien niet meer zo expliciet als vroeger, maar toch is er nog een groot probleem met dat soort cliché’s: ze belemmeren de dromen, hopen en levens van meisjes over de hele wereld.

Hoewel we ondertussen al lang afgestapt zijn van het idee dat vrouwen geen werk buitenshuis kunnen verrichten, blijkt het toch moeilijker om af te stappen van het idee dat vrouwen geen ‘zwaar' fysiek werk kunnen verrichten.

Zo willen sommige meisjes een lamp veranderen en komt iemand, vol goede bedoelingen, meteen aansnellen om te helpen. Dat weerloze meisje zou immers geen lamp moeten vervangen. Hoewel goed bedoeld, kan dat er, jammer genoeg, voor zorgen dat deze meisjes niet meer dromen van een carrière als bijvoorbeeld elektricien.

Ook leidinggevende functies schrijven we nog al te graag toe aan mannen, zonder goede reden. Alsof vrouwen niet in staat zouden zijn om een groep te leiden. Dat ontmoedigt opnieuw zoveel vrouwen om hun dromen na te jagen. Wij willen meer vrouwen zien vergaderen in de wereldtoppen, zonder dat zij zich steeds opnieuw moeten bewijzen ten opzichte van de anderen.

We halen hier nog maar enkele voorbeelden aan, maar het probleem strekt zich veel verder uit. Stereotypering heeft zijn tentakels gewikkeld rond de dromen, hopen en levens van meisjes over de hele wereld.

Wij hopen later terug te kunnen kijken naar hoe we droomden over de functie, die we op dat moment zullen bekleden. In de hoop dat niemand ons hard genoeg heeft gekwetst, met zijn al dan niet goedbedoelde gedachtegoed, om ons te doen stoppen onze dromen na te jagen. Want volgens ons heeft iedereen het recht zijn, haar of hun dromen na te jagen.

Deze open brief werd geschreven door jongeren van Kras Deluxe, een jongerenproject van Globelink waarin jongeren tijdens het schooljaar debatteren rond ongelijkheid. De auteurs van deze open brief zijn Lars Van Dam, Thijs Vroonen, Linde De Ganck, Ines Cooremans en Milan Bronckaers.

vorige volgende