Dagelijks spenderen jongeren veel geld aan kledij. Om te weten te komen hoeveel het verschilt per persoon hebben we rondgevraagd in Antwerpen hoeveel ze aan kledij uitgeven.

Door Vincent Yamal Lippens en David Lusangu Mbombo

Op de Meir kwamen we twee Brusselse studenten tegen waaraan we vroegen hoeveel hun outfit kost. Eén outfit kost ongeveer 200 euro. En de andere kost ongeveer 310 euro. Eén van de studenten stuurt zijn kleren naar Afrika wanneer hij ze niet meer gebruikt. Hij vindt dat het beter is dan weggooien, omdat mensen het dan nog kunnen gebruiken. De andere zei dat hij zijn kledij gewoon dropt in een container. Beide studenten waren vastberaden om de online fashion trends te volgen.

We vroegen dezelfde vragen aan twee studenten van Karel de Grote Hogeschool. Beide outfits schatten ze rond de 400 euro. Een van de meisjes gooide haar ongebruikte kleren weg, en het andere meisje geeft ze aan familie. Beide studenten vonden het wel belangrijk dat kledij eerlijk geproduceerd is en niet door middel van bijvoorbeeld kinderarbeid. Ze volgen allebei ook fashion trends, een van de meisjes zei dat ze haar ideeën voor outfits van populaire Tiktoks haalt.

Een andere jongere kan de prijs van haar kleren niet zeggen, omdat ze haar kleren had geleend van een vriendin. Dat doet ze vaker voor bepaalde gelegenheden. Maar we schatten de prijs op zo’n 350 euro. De kleren die ze niet meer gebruikt, geeft ze aan haar broers en zussen of ze verkoopt de kleren aan vrienden. Ook vindt ze eerlijk geproduceerde kledij belangrijk, zolang ze de meeste fashion trends wel nog kan volgen.

"Bezoekers tweedehandswinkels worden jonger en jonger"

Winkels verkopen meer tweededehandskleding. Dat vertelt Oliver van  tweedehandswinkel ThinkTwice. We vroegen ook of jongeren er meer dan vroeger voor kiezen om hun kleren tweedehands te kopen. Hierop antwoordde hij dat hun klanten jonger en jonger worden. “Vroeger waren het meer studenten, nu zijn het meestal leerlingen van het middelbaar of soms zelfs al van het zesde leerjaar”, aldus Oliver.

Maar waarom kopen jongeren nu meer tweedehandskledij? Volgens Oliver is dat omdat je zo een unieke stijl krijgt, omdat je in tweedehandswinkels de gekste artikelen vindt en die maken de outfits meer authentiek en origineel. “Mensen komen hier vaak met een outfit die je niet echt goed kan stylen, en dan vinden ze in de winkel een stuk dat er perfect bij past.”

Bekende merken verkoopt de winkel amper, omdat mensen dat soort stukken weinig binnenbrengen. “Als er bekende merken binnenkomen, gaat het vaak om oude stuks en die zijn niet populair.”, aldus Oliver. Jongeren zijn meer hun kleren 2dehands aan het kopen, niet alleen omdat het een trend is maar het is ook een manier om milieuvriendelijk te zijn en tegelijk ‘in de mode’ gekleed te zijn.

Vanaf 2020 is de prijs van kleding gestegen met tien procent. Daardoor is tweedehandskleding aantrekkelijker voor mensen met een lager budget. Ook milieuvriendelijk zijn is dezer dagen in de mode. Dat heeft ook invloed op het feit dat jongeren meer voor tweedehandskleren kiezen.

vorige volgende