Henny Seroeyen © Instagram

83 procent van de Vlaamse jongeren maakt dagelijks gebruik van Instagram. Daarvan wordt 32 procent beïnvloed door influencers. Dat percentage kan dus nog verder groeien, wat interessant is voor nieuwe influencers en bedrijven online. Maar hoeveel verdienen die influencers nu en welk bereik heb je nodig om goed geld te verdienen?

Celine en Adriana

Door Jasper Canters en Anir Zariohi

Hoeveel verdienen influencers volgens jongeren. Hoeveel verdienen influencers met hun online activiteiten? We trekken de straat op en vragen het aan een aantal jongeren tussen 15 en 20 jaar. De meningen blijken erg te verschillen. Brent vertelde ons dat influencers zoals Speed, Logan Paul, KSI rond de 2 miljoen euro per maand verdienen. Volgens Celine hangt het af van wie de sponsors zijn en het bereik dat ze hebben. Zij schat het op ongeveer 10.000 euro per maand, Ward denkt dat het rond de 10.000 en 20.000 euro ligt. George had het over de influencer Joel Beukers, die een bedrijf in supplementenrunt, Clean Nutrition. Daarmee verdienthij ook veel geld. Hij promoot zijn zaak via zijn Instagramaccount en zou daar (per maand) een paar 100.000 euro verdienen. Volgens Maxance is het slechts 1.000 tot 2.000 euro per maand. We vragen haar of ze zelf ook een influencer zou willen zijn. Maxance: “Nee, omdat je op die manier afhangt van andere mensen.”                                  

 

Van officier naar influencer

Henny Seroeyen © Instagram

Henny Seroeyen is een bekende influencer in de sportwereld,met  160.000 volgers op Instagram en 122.000 op TikTok. Wat zijn volgens hem de voor- en nadelen van het influencen? “Ik had een fulltime job als onderofficier bij Defensie. Vorig jaar heb ik mijn job  opgezegd. Nu verdien ik goed als influencer.” Henny is blij met zijn keuze: hij heeft van zijn hobby zijn beroep kunnen maken. “Maar als er een evenement is waarvoor veel content gemaakt moet worden, neemt ik wel iemand mee die dat doet voor mij doet. Zo kan ik nog steeds genieten van het evenement.”

Nauwelijks echte influencers

Chris Demeyer is eigenaar van Punchline Agency, een bedrijf dat  gespecialiseerd in social media en influencers. Hoeveel verdienen influencers nu juist. H”In België zijn er enkele duizenden influencers, maar slechts 1 à2 procent kan daar echt van leven”, zegt hij. Volgens Demeyer krijgen de meeste influencers niet eens echt geld. Bedrijven sturen hen eerder gratis producten toe. Alleen de echt grote influencers, met 100.000 of meer volgers, worden betaald.”Ze verdienen er goed geld mee”, zegt Demeyer. “Iedereen kan influencer worden. Dat doe je het best via TikTok, wat momenteel een hype is. Veel mensen stromen via dat medium door naar de influencerwereld.”

Niet alles is wat het lijkt

Veel jongeren hebben een fout beeld van hoeveel influencers verdienen. Ze kijken enkel naar de echt succesvolle influencers en niet naar de minder bekenden. Volgens Demeyer is er maar een heel klein percentage dat er genoeg geld mee kan verdienen om rond te komen. Het is dus niet altijd wat het lijkt.

vorige volgende