Kunstenares Fatiha Boujdaine komt op haar manier op tegen de invloed van IS. Ze organiseert workshops voor jongeren waarin hoofddoeken worden beschilderd met boodschappen om de ideologie van IS te ontkrachten. “De hoofddoek stelt voor wat er zich allemaal afspeelt in onze gedachten.”

De leerlingen van het Sint-Jozefinstituut te Antwerpen volgden afgelopen donderdag een workshop tegen terreur van Fatiha Boujdaine. Tijdens de workshop mochten ze positieve boodschappen op hoofddoeken schilderen om een vorm van vrede te symboliseren. Daarnaast werd gesproken over de Koran en de vredelievende citaten die erin staan om de ideologie van IS te ontkrachten.

“Als kunstenaar met kennis van de islam, weet ik waar IS voor staat en wil ik hun ideologie ontkrachten”, vertelt de moslima. “De hoofddoek stelt voor wat er zich allemaal afspeelt in onze gedachten. “

Hoe kwam je op het idee om deze workshop te organiseren?

Boujdaine: “Al meer dan vijf jaar is IS actief in Syrië en Irak en dat frustreerde me enorm. Ze handelen in de naam van islam, maar hun daden, zoals onschuldige mensen doden en vrouwen verkrachten, zijn verschrikkelijk. Al die barbaarse handelingen die ik op televisie zie, maken me verdrietig. Ik vraag me af waarom IS zo machtig is, terwijl de islam zo een mooi, diep en zachtaardig geloof is.”

Ik vraag me af waarom IS zo machtig is, terwijl de islam zo een mooi, diep en zachtaardig geloof is

Wat komt er dan op de hoofddoeken te staan?

Boujdaine: “Ik liet me inspireren door teksten uit de Koran. Ik zie hoe de profeet islam tot stand bracht en die liefde is nog steeds aanwezig. Met bewijzen uit de Koran wil ik aantonen dat wat IS doet tegenstrijdig is met wat in de Koran staat. Ik besloot om met het ene uiterste het andere uiterste te vernietigen: dat de liefde en zachtaardigheid van de islam, de haatdragende daden van IS vernietigt.”

Ben je lang bezig met deze workshops?

Boujdaine: “Ik startte er vorig jaar mee, toen ik hoofddoeken beschilderde in verschillende kleuren. Ik gaf al workshops aan Thomas More in Geel en bij hulpverleners van Balans, een vormingscentrum in Gent en nu ook in Antwerpen. Ik ben zeer blij dat ik dat nu ook kan doen op deze school, met wat er is gebeurd in Parijs. Na de gebeurtenissen van afgelopen weekend besloot ik om op zwarte hoofddoeken te schilderen.”

Wie wil je hiermee bereiken?

Boujdaine: “Ik geef al meer dan tien jaar kunstgerelateerde workshops over heel Vlaanderen, maar nu kies ik voor dit specifiek thema in mijn workshops tegen terreur in verschillende scholen. De jongeren zijn de doelgroep die ik wil bereiken.”

“Ik wil komaf maken met de ideologie van IS, want ze gebruiken onze kinderen. Ze gebruiken de kinderen die kwetsbaar zijn en met een identiteitscrisis worstelen. Ik zag moeders huilen, moeders die hun kinderen zagen opgroeien om zich uiteindelijk bij IS aan te sluiten. Ik ben ook moeder en ik voel wat ze moeten doormaken. Ik wil mensen bereiken en hen zoveel mogelijk helpen.”

Heb je nog een boodschap aan de jongeren die een workshop gaan volgen?

Boujdaine: “Ik hoop dat ze mij begrijpen en weten waarvoor IS werkelijk staat. Dan heb ik vrede in hun harten kunnen planten. Die vreedzaamheid in de samenleving en die rechtvaardigheid is heel belangrijk. Ik wil onze samenleving zo harmonieus mogelijk maken. Diversiteit is zeer mooi en ik wil tot in hun harten reiken (glimlacht).”

Ik wil onze samenleving zo harmonieus mogelijk maken

De leerlingen die de workshop volgden, waren alvast aangenaam verrast over het gebeuren. Een leerlinge vond het “zeer fascinerend om naar Fatiha te luisteren”. Haar klasgenoot stelde dat hij vanaf nu alles “eerst gaat opzoeken over de ware islam voordat je IS gaat geloven.” En, vult een klasgenote aan: “Niet volgen wat je vriend doet, als ze vragen om mee te doen.” 

(Foto © Liesbeth Knaeps) Met bewijzen uit de Koran wil ik aantonen dat wat IS doet tegenstrijdig is met wat in de Koran staat. (Foto © Liesbeth Knaeps)

© 2015 – StampMedia – tekst: Kaoutar Lekraïchi; foto’s: Liesbeth Knaeps



Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 21/11/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 20/11/2015