ANTWERPEN - Sven Leemans is 26 jaar en speelt bossaball, een combinatie van volleybal, gymnastiek en voetbal. Er wordt gespeeld op luchtkussens met trampolines en een net van ongeveer drie meter hoogte ertussen.

"Bossaball is echter nog geen officiële sport, al hopen we dat dat ooit zal gebeuren", zegt Leemans, industrieel ingenieur. "Enerzijds zijn er mensen die het zien als een demonstratiespel om te gebruiken als promotiestunt. Anderzijds heeft Bossaball alles om erkend te worden als officiële sport. Ik zou graag willen dat mensen het ervaren als een echte sport en niet alleen denken 'wat een rare kerels op een springkasteel'."

Eerste club

Bossaball heeft meer succes in Nederland, hoewel het een Belgische 'uitvinding' is. "Het is een cultuurverschil. Belgen zijn eerder afwachtend, terwijl Nederlanders meer openstaan voor nieuwe sporten. Bovendien is er in Nederland iemand fulltime mee bezig. In België niet." Sven hoopt dat er later een Belgische bossaballfederatie zal ontstaan met verschillende clubs. Hij is bovendien medeoprichter van een eerste Belgische bossaballclub in Puyenbroek. Hij is ook van plan om een club op te richten in Mortsel.

"Die oprichting zouden we graag doen in samenwerking met de vzw Deugd en Volharding, die bestaat uit onder andere een turn– en volleybalclub. We zullen eind april pas weten of die samenwerking mogelijk is." De club wil jongeren die het volleyballen of turnen beu zijn met bossaball een alternatief bieden. "De sporters kunnen zo hun basissport behouden en ze blijven bij de vereniging aangesloten. Daarnaast zal er een groep 18-plussers zijn die op een hoger niveau kan spelen."

Internationaal

"Ik weet niet of bossaball ooit zo aanvaard zal worden als volleybal, al hoop ik van wel natuurlijk. Ik besef dat het nog even zal duren." Om zijn sport te promoten, reist Sven naar het buitenland. "Tot nu toe heb ik de meeste promotiereizen gemaakt tijdens mijn studies. Nu ik werk, gaat 80% van mijn vakantie naar bossaball." De ervaringen in de verschillende landen is steeds verrijkend. "Je ontdekt de landen op een andere manier dan wanneer je er als toerist naartoe gaat. Je leert ook lokale mensen echt kennen. Ik denk eraan om later opnieuw naar alle landen te reizen waar ik ooit gespeeld heb. Het is misschien cliché, maar sport brengt mensen samen. Bij bossaball is dat op dit moment misschien nog meer dan bij andere sporten."

© 2013 - StampMedia - Dorien Boonen


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 22/04/2013