De Nederlandse rapper Ali B ontwikkelt zichzelf tegenwoordig vooral als cabaretier. Met zijn theatershow 'Ali B geeft antwoord' probeert hij nu ook voet aan wal te krijgen in Vlaanderen. Eerder stond hij er in Genk mee, afgelopen maandag in Antwerpen.

"Toen ik weer naar Nederland ging, had ik heel veel zelfvertrouwen", vertelt hij met een glimlach over de voorstelling in Genk. Ali B werd er erg positief ontvangen. Ook in Antwerpen kon Ali B het publiek zowel laten lachen als ontroeren.

Het verschil met een Nederlands en een Belgisch publiek ligt volgens Ali B in de herkenning. "Hier in België kennen de mensen de helft van mijn verhalen niet. Als die verhalen dan toch aanslaan, geeft mij dat extra vertrouwen", vertelt hij. "Als het publiek iets niet kent, dan leg ik het even uit. Dat maakt de voorstelling nog interactiever. In Nederland stellen de mensen de vragen, maar hier stel ik ze zelf. Zo raak ik ze niet kwijt."

Daarnaast is er nog een verschil tussen het publiek in Limburg en dat in Antwerpen. "In Antwerpen zijn ze net wat extraverter dan in Limburg. Gezellig, druk, lachen om herkenbare dingen die gebeuren in de grote stad."

Spanning

Gebruikt Ali B humor tegen racisme of negativisme? "Humor is een wapen tegen alle vormen van spanning", antwoordt hij daarop. "Humor is ontlading. Zonder spanning is er geen ontlading." Hij zoekt bewust onderwerpen die spanning veroorzaken. In Nederland ontstond er heel wat heisa rond de doodgeslagen grensrechter. Vooral politicus Geert Wilders noemde voetbalgeweld een 'Marokkanenprobleem'. "Racisme veroorzaakt zeker spanning," zegt Ali B. "Zeker het Marokkaan-zijn, het moslim-zijn, de PVV, Het Vlaams Belang. Het zijn ideale onderwerpen om grappen over te maken. Want als mensen lachen, kunnen ze zich weer een beetje ontspannen."

Zachte g

Vanuit zijn eigen achtergrond als rapper interesseert Ali B zich erg in Vlaamse rappers. Zijn tv-programma Op Volle Toeren is verkocht aan België waar het In De Mix heet. "Ik moet me meer verdiepen in de rappers om hen beter te leren kennen." Ali B vindt de rappers in Vlaanderen heel speels. "Een 'rap' is veel woorden en weinig tijd. Dan scheelt het wel als je een zachte 'g' heb. Het glijdt allemaal net wat lekkerder."

Blijven ontwikkelen

Naast cabaretier is Ali B presentator, rapper, ondernemer en zaakwaarnemer. "Voor mij is het belangrijk om mensen te laten lachen, te inspireren en ervoor te zorgen dat ik ze kan laten zien waar ik vandaan kom en hoe ik eruit ben gekomen. Daar zit ook een stukje inspiratie in. Ik probeer bewondering te creëren. Door de teksten iets poëtischer te brengen en in een programma te laten zien hoe je zo'n liedje maakt.

Ali B wil zich vooral blijven ontwikkelen. Zo zal hij binnenkort aantreden als jurylid van het Nederlandse X Factor. En in het voorjaar komt er een nieuw album uit. We mogen er volwassenere liedjes op verwachten en muzikaal inhoudelijker dan wat men van hem gewend is. "Het album zal een meer persoonlijk en herkenbaar verhaal vertellen. Ik hoop hiermee weer een bijdrage te leveren aan de Nederlandse en Belgische hiphopscène."

© 2012 - StampMedia - Chaimaa Niya


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 15/12/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 15/12/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door cjp.be op 19/12/2012