Bescheidenheid alom bij het duo van Hydrogen Sea. Birsen Uçar en PJ Seaux wensen niet het onhaalbare. ‘Onze droom is blijven optreden en muziek blijven maken’, klinkt het.

Zangeres Birsen Uçar zingt over de kosmos en over de donkere kanten van zichzelf. "Het is zo mooi en het is ongelooflijk dat we deel uitmaken van zo’n groot geheel", filosofeert Uçar over haar inspiratiebronnen. "De schoonheid ervan spreekt me enorm aan."

Ondanks de soms donkere teksten spreekt de groep een breed publiek aan. "Iedereen heeft wel een donker kantje", weet Uçar.

Instrumentenswitch

"Onze eerste open mic in het depot in Leuven was heel speciaal", herinnert ze zich. "Er was heel veel volk. Toen hebben we ook besloten om een groep te worden." PJ Seaux start in zijn groep van nul, ondanks zijn samenwerkingen met Selah Sue, Mojostar en The subs. "Ik ben helemaal uit de comfortzone. Ik speelde veel basgitaar, maar door Hydrogen Sea heb ik ook leren spelen met laptop en gitaar", legt Seaux uit.

"Niet-computergestuurde instrumenten horen wel thuis in onze muziek, maar ik kan niet alles doen", legt PJ Seaux uit waarom Hydrogen Sea met plastic instrumenten optreedt. "Ik moet een keuze maken", zegt Seaux. Verder vindt hij het spijtig dat zijn computergestuurde instrumenten snel stuk gaan. "Maar dat is hun doel, zodat gebruikers snel nieuwe kopen", grapt hij.

PJ Seaux beoefende in zijn carrière al veel instrumenten. "Ik heb immers geen favoriet instrument, maar er zijn momenten dat ik liever bas speel en op andere momenten speel ik liever gitaar. Dat gaat in pieken en in dalen. Ik maak graag muziek en het instrument is dan een middel op zich."

Ondanks de dromerige teksten blijft het duo nuchter en stellen ze zichzelf geen hoge doelen. "Pukkelpop is okay, maar dat maakt onze muziek niet beter.", besluit Seaux.

© 2014 - StampMedia - Ilse Cleeren; foto: Pieterjan Luyten

==

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 29/06/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 29/06/2014