© Jytte Van den Wyngaert
© Jytte Van den Wyngaert

Wie ben jij? Geen ID. Daarmee bedoel ik: niet zomaar een ID, je bent meer dan een identiteitskaart, een stempel of een label. Je bent een levenslijn van momenten en ervaringen, een wordcloud van karaktertrekken, een kruispunt van contacten, een mozaïek van verschijningsvormen.

Je bent tussen 0 tot 100 - soms nog ouder -, één letter of meer in LGBTQIA+ en M/V/X, je bent een totem, een sterrenbeeld, iemand die gevormd wordt en zichzelf wil ontwikkelen, een mens - vooralsnog - die zich van a naar b begeeft, van een verleden naar een toekomst. Een driedimensionaal wezen in ruimte en tijd, van vlees en bloed, en een pak tastbaarder dan een avatar.

Jij bent jij. Een volstrekt uniek individu en tegelijk lid van een gemeenschap. Continu resonerend tussen zien en gezien worden, innerlijk en uiterlijk, conform en contrair. In hoeverre bepaalt het één het ander, beperkt het dan wel bevrijdt het? Deze week onderzocht een twintigtal masterstudenten journalistiek van KU Leuven wat identiteit zoal kan betekenen. Voorbij de clichés en over de tussenschotten heen. Post hok.

 

Johan Faes, onder andere

vorige volgende