Jongeren krijgen deze zomer de kans om deel te nemen aan de Tall Ships Race in Antwerpen. De Sail Training Association Belgium reikt vier beurzen uit om in een internationaal gezelschap mee te varen op een groot racejacht. De reis start op 30 juli in het Noorse Stavanger en eindigt op 7 augustus in Halmstad, Zweden.

De Sail Training Association Belgium (STAB) wil jongeren in contact brengen met zeilen en de zee. "We willen jongeren die een kans verdienen, die ook geven", zegt Chuck Lauwers van STAB. "Normaal zijn dergelijke reizen duur. Maar wij willen deze kans ook geven aan jongeren met problemen of beperkingen."

De straat of de wereld

Dankzij de beurzen, die het sultanaat van Oman sponsort, is de reis tussen de twee havensteden gratis. Het vervoer naar Stavanger en van Halmstad terug naar huis moet deels zelf bekostigd worden. Daar krijgen de deelnemers 95 euro voor. "Onderweg leren ze navigeren en verantwoordelijkheden nemen", vertelt Lauwers. "Natuurlijk verruimen ze ook letterlijk hun grenzen. Deze reis kan het verschil maken tussen de straat of het geloof de wereld aan te kunnen."

Met een ander project dat van 30 juli tot 12 augustus loopt, wil de Sail Training Association Belgium jongeren met en zonder handicap laten samenwerken op een zeilboot. "De Lord Nelson is een schip dat volledig toegankelijk is voor mensen met een beperking. Aanduidingen in braille, een lift tussen de verschillende dekken en een sprekend kompas maken mogelijk dat iedereen aan boord kan", legt Lauwers uit. Doordat de jeugdraad geen projectsubsidies heeft uitgereikt voor de Lord Nelson, hangt er nog wel een hoog prijskaartje aan deze reis. "Momenteel kost deelnemen 1.195 euro", zegt Lauwers. "Maar we hopen nog sponsors aan te trekken om dit unieke project goedkoper te maken."

Meer info is te vinden op http://www.sailtrainingbelgium.org/ of via //old.stampmedia.be/wp-admin/chuck [at] sailtrainingbelgium.org">chuck [at] sailtrainingbelgium.org.

© 2011 - StampMedia - Robbe van Lier