Op 21 juni vond voor de eerste keer International Day of Yoga plaats. Mensen uit maar liefst 177 landen, verspreid over de hele wereld deden mee aan een georganiseerde yogasessie. In Antwerpen zorgden de Antwerp Indian Association en Antwerp World Diamond Centre voor een yoga-evenement, waar meer dan 1500 yogi’s op afkwamen.

In september 2014 stelde de Indiase eerste minister, Nerendra Modi, aan de Verenigde Naties voor om 21 juni uit te roepen tot International Day of Yoga. Deze dag is de langste dag van het jaar op het noordelijke halfrond en heeft voor velen een speciale betekenis. Vanuit de yoga wordt 21 juni ervaren als een dag waarop de natuur spirituele beoefenaars extra kracht geeft.

Het initiatief kreeg veel steun van verschillende internationale leiders. Uiteindelijk stemden de vertegenwoordigers van 177 landen vóór een internationale yogadag. In december 2014 riepen de Verenigde Naties 21 juni effectief uit tot International Day of Yoga, tot groot genoegen van veel yogabeoefenaars.

“Eenheid en innerlijke rust”

Yoga is een fysieke, mentale en spirituele oefening die meer dan 6.000 jaar geleden in India ontwikkeld is. Het doel van yoga is om het lichaam en de geest een eenheid te laten vormen. Eerste minister Modi beschouwt yoga als een gift die mens en natuur in evenwicht brengt. Deze oude Indiase traditie zorgt ervoor dat wij een worden met wereld.

De Antwerpse yogi’s zijn zeer blij met de komst van een internationale yogadag. “Eindelijk”, roept Sofie (35) uit. Zij beoefent sinds vijf jaar yoga en is nu yogadocente. “Deze dag bereikt een gemeenschap doel, namelijk dat alle mensen een eenheid vormen en de innerlijke rust vinden waarnaar ze op zoek zijn. Met zoveel tegelijk yoga beoefenen is een unieke ervaring. Ik hoop dat dit evenement een vervolg krijgt.”

Erfgoed

In Antwerpen vond de yogasessie plaats op het groene dak van de Craeybeckxtunnel, vlakbij het Nachtegalenpark. De sessie werd geleid door de Indiase Shubrit Walia en Reetu Mehta, twee internationaal bekende yogadocenten.

Juriste en CD&V-politica Cathy Berx opende de activiteit met het aansteken van een divalamp en deed voor het eerst mee aan een les yoga. Ook Antwerps schepen van Sport Ludo Van Campenhout (N-VA) was bij de deelnemers. De voorzitter van de Antwerp India Association uitte zijn blijdschap over de zeer grote opkomst. “Het is een teken dat men in Antwerpen een eenheid wil vormen.”

Via een videoboodschap liet premier Modi vanuit India weten dat zijn land trots is dat 177 landen de internationale yogadag steunen. Hij riep iedereen op om zich zowel met elkaar als met zichzelf te verbinden. “Laten we een worden met elkaar en met onszelf, laten we ons bevrijden van stress. India’s erfgoed is ook jullie erfgoed”, besloot de stichter van International Day of Yoga.

© 2015 – StampMedia – Lisa van der Waal