Tijdens de Gentse Feesten werft het Rode Kruis bloeddonoren, promoten vrijwilligers de jeugdwerking en verzorgen ze uiteraard de eerstehulpverlening. De medewerkers worden daarvoor niet vergoed, maar: “Het werk is genieten.”

Wim Vandermeersch, voorzitter van Rode Kruis Gent, werkt dit jaar voor de vijftiende keer als vrijwilliger in een hulppost op de Gentse Feesten en doet dat nog steeds met evenveel plezier. “We doen dat omdat we mensen graag helpen en omdat we het belangrijk vinden dat ze correct geholpen worden.”

De zaken waar ze het vaakst mee te maken krijgen? “Dat zijn eigenlijk heel kleine dingen zoals blaren, insectenbeten of iemand die zijn voet omslaat. Het blijft natuurlijk een festival, dus ook mensen die veel te veel gedronken hebben, komen hier terecht”, lacht hij.

Hittegolf en snijwonden

Voor de preventieve maatregelen werkt het Rode Kruis samen met stad Gent. “We bekijken vooreerst wat de grootste noden zijn voor de feestgangers. Door de feestzone glasvrij te maken, vermijden we al een groot aantal problemen. Ik heb er geen exacte cijfers van, maar ik zou durven zeggen dat het werkt. Ik heb dit jaar nog geen enkele snijwonde moeten verzorgen.

Als het heel erg warm is, zoals de editie van enkele jaren geleden, delen we water uit aan de feestvierders. “Dat is nu nog niet het geval. Maar we zitten niet stil: sowieso werven we hier bloeddonoren en promoten onze vrijwilligers de jeugdwerking.”

Ontplofte spitburger

Wim heeft nog geen echt spectaculaire ongevallen meegemaakt op de Feesten. “Behalve het Spitburgerkraam dat ontplofte, in 2008 alweer. Daar waren we met het Rode Kruis als eerste bij voor de hulpverlening. We hebben ook een ambulance staan aan de post bij het Belfort, midden in het centrum van de festiviteiten. Daardoor kunnen we hier heel snel hulp bieden.”

Naast de ambulances zijn er ook een aantal interventieploegen die te voet ter plaatse gaan. “Soms zijn die nog sneller zelfs dan de ambulances. Overdag is er ook een post aan het Zuidpark voor de activiteiten die daar doorgaan. Later op de avond opent de hulppost aan Sint-Jacobs, die tot in de vroege uurtjes open blijft.”

Wim van het Rode Kruis (Foto © Stijn Vandamme)

Of er nog ruimte is voor plezier? Wim glimlacht: “De meeste vrijwilligers doen twee of drie shiften en komen de andere zeven dagen gewoon feest vieren. Ikzelf heb gisteren al van een optreden genoten op het Veerleplein, samen met mijn echtgenote. Er zullen nog wel een aantal dingen volgen deze week.”

Wim geniet er zichtbaar van. “Het werk is voor mij ook genieten. We zijn hier met een toffe groep en we kunnen de mensen helpen - dat is altijd aangenaam.”

© 2015 – StampMedia / Mediaraven – tekst: Emily Van Campenhout, foto’s: Nina Ediers en Stijn Vandamme