ROTTERDAM - Het gaat snel voor de Antwerpse ontwerpster Jasna Rokegem. Sinds maandag 2 februari is haar nieuw project ‘Exaltation’ te zien in het Citizen M hotel in Rotterdam. Onlangs won ze ook de publieksprijs in het Booijmans museum met haar collectie ‘The Annunaki’. “Toen ik 12 jaar was, kocht ik met mijn spaarcentjes mijn eerste naaimachine.

Het Boojimans museum in Rotterdam zette in januari de mode van de toekomst in de spotlights. Vijftig jonge modeontwerpers vanuit heel de wereld kregen de opdracht om een innovatieve , futuristische en duurzame collectie voor te stellen. Van gerenommeerde modehuizen, zoals het Nederlandse duo Viktor en Rolf, tot Jasna Rokegem. De 22-jarige uit Geraardsbergen won de publieksprijs met haar futuristische jurk,‘The Annunaki’, een verwijzing naar de Babylonische en Assyrische mythologie.

Jasna is modeontwerpster én model. Ondanks haar jonge leeftijd heeft ze al een indrukwekkend cv opgebouwd. In 2011 won ze de wedstrijd ‘Wie wordt de styliste van Francesca Vanthielen?’. Twee jaar nadien was ze model voor het bekende schoonheidsmerk ‘Yves Saint Laurent’. Ze ging ook als assistent designer naar de ‘Paris Fashion Weeks’, als stagiair voor Ann Demeulemeester.

Wanneer ondervond je dat je door de modemicrobe was gebeten? 

Ik ben er volgens mij mee geboren! Sinds ik me kan herinneren, was elk materiaal waarmee ik wat in elkaar kon knutselen onveilig. Sjaaltjes en oude lakens verknipte ik tot silhouetten voor barbies, poppen, vriendjes en vriendinnetjes. Toen ik 12 jaar was kocht ik met mijn spaarcentjes mijn eerste naaimachine. Mijn ouders wisten niet wat hen overkwam: een 12-jarige die een naaimachine wil in plaats van ander speelgoed?!

Welke emoties gingen door je hoofd toen je eerste collectie geshowed werd?

Ik denk dat ik dat nooit meer vergeet. Het was zo een hectische week geweest en er moest tot op de avond zelf nog vanalles gebeuren, waardoor ik eigenlijk niet goed besefte waar ik allemaal mee bezig was. Pas toen ik backstage stond en de modellen mijn finale zag lopen en je dus ineens alles bij elkaar ziet - je ontwerpen, speciaal ontworpen muziek, de belichting,... - begon ik het me te realiseren. “Dit is het, dit is mijn eerste collectie!” Toen het publiek volledig los ging en een choreografe me toefluisterde: “Wow, dat is wel het grootste applaus van de hele avond”, stond ik versteld. Ik vergat zelfs dat je als ontwerper ook even het podium hoort op te lopen. Het leek onwerkelijk!

Was het moeilijk, als beginnend ontwerpster, om je te bewijzen? Om uit te blinken? 

Natuurlijk! Er zijn zoveel jonge meisjes en jongens die de droom hebben om ontwerper te worden. Daarom dat er ook strenge ingangsexamens verbonden zijn aan het volgen van een mode-opleiding. Als jonge ontwerper is het bikkelhard om je te bewijzen en er tussenuit te springen, want dat is wat iedereen probeert/wil.

Dacht je soms aan opgeven?

Opgeven staat niet in mijn woordenboek. Ik heb heel hard moeten vechten om deze opleiding te mogen volgen, wat er voor gezorgd heeft dat ik een enorme lading motivatie, doorzettingsvermogen en drive heb. Ik weet wat ik wil en dan ga ik daar ook volledig voor.

Moest het nu echt floppen als designer, kan ik nog steeds in de verkoop stappen. Dan ga ik wel daar wel een opleiding modemanagement voor volgen. Maar waar een wil is, is een weg, en ik vind mijn weg wel.

Wat zijn jouw kwaliteiten?  Wat maakt jou anders dan de rest?

Ik ben altijd al een buitenbeentje geweest met een zekere eigenheid en een brein die "out of the box" denkt. Ik ben een enorm gepassioneerde dame die een grote lading motivatie en doorzettingsvermogen vergezelt met een gevoel voor ambitie en mijn allergrootste liefde: de mode.

Hoe zou je je stijl beschrijven? 

Futuristisch minimalisme, met een enorme nieuwsgierigheid naar nieuwe technologieën. Door de toekomst hierheen te halen en je fantasie te laten spreken, laat je mensen anders kijken en dingen ontdekken die ze misschien anders nooit hadden gezien of bedacht.

Wie of wat inspireert jou in je creatief proces ? 

Inspiratie kan je uit zoveel halen. Het is de manier hoe je met het hier en nu omgaat en ervoor zorgt dat het een bron van inspiratie wordt. Doorheen je dagelijkse leven kom je zaken tegen die plots heel erg je aandacht trekken en een fascinatie worden, waar je heel veel uit kan leren of je laten inspireren. Ook mensen om me heen, andere bronnen van creativiteit, kunstenaars of liefde vormen vaak een explosie aan ideeën voor me.

Wat doe je als inspiratieloos bent? 

(lacht) Dat probleem heb ik nog nooit gehad. Mijn probleem is meer dat ik te veel ideeën heb en moet leren doseren. Zodoende dat mensen het nog kunnen vatten!

Wat wens je nog te bereiken? 

The sky is the limit. Dit is hopelijk slechts het begin...

Heb je tips voor mensen die willen starten in de modebranche?

Wel, als je het wil doen, ga er dan volledig voor. Pak alle kansen met beide handen aan en blijf je steeds inzetten voor de volle 100 procent. Zoek steeds naar innovatie, hou steeds een kritische kijk op jezelf en laat je niet zomaar van tafel vegen door de eerste de beste "modekenner". Be unique!

© 2015 – StampMedia – Tara Boutaleb


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 04/02/2015