ANTWERPEN - Voor het eerst is jeugdwerking JES aanwezig op de voorrondes van Kunstbende Antwerpen. Door de samenwerking met het stadslabo wil de Kunstbende meer verscheidenheid in het aanbod van jonge kunstenaar brengen.

JES was de voorbije jaren aanwezig op de voorrondes van de talentenwedstrijd in Brussel en in Gent. “We willen nieuwe kansen creëren voor jongeren uit de stad”, vertelt Filip Balthau, coördinator van JES Antwerpen.

Empowermentvisie

JES wil jongeren niet wijzen op hun fouten, maar hen de kans geven zichzelf te ontplooien. “We doen dit vanuit een empowermentvisie”, zegt Balthau. “Jongeren moeten zichzelf kunnen zijn in hun stad. We vertrekken vanuit de interesses van de jongeren zelf en proberen hen versterking te bieden en mogelijkheden om daadwerkelijk iets te realiseren.”

Ruth Crabbe, jeugdcultuurwerkster van JES, zorgt vandaag voor de hulp en ondersteuning van het muziekproject. “Ik heb me vijf maanden lang gefocust op de praktische organisatie. Ik biedt vooral hulp en ondersteuning aan de jongeren. Onze wijkwerking, die bestaat uit dertig medewerkers, gaat op regelmatige tijdstippen op pad om jongeren in het straatbeeld aan te spreken.”

Verantwoordelijkheid

Deelnemers aan de Kunstbende hebben vaak een muzikale achtergrond. Net zoals Y.A.M.E (Young Age Music Ent.) dat zich dit jaar in het strijdgewoel gooit. “Deze jongeren staken een bakfiets in elkaar waarop ze een muziekinstallatie plaatsten. Ze fietsten al hiphoppend door de stad om een statement te maken”, zegt Balthau. Later werden de jongeren van Y.A.M.E organisator van kleine evenementen in de stad. “Door hen verantwoordelijkheid toe te kennen, geven wij hen het gevoel dat ook zij meetellen.”

Diversiteit

Door de samenwerking van JES met de Kunstbende wil het stadslabo een nieuw publiek aantrekken om de diversiteit van de stad Antwerpen te weerspiegelen. “Uit recent verschenen enquêtes blijkt dat 68,8% van alle Antwerpse kinderen en jongeren tot negen jaar een andere etnische komaf hebben”, vertelt Balthau. ”Antwerpen is een groeiende stad. We willen de Kunstbende afstemmen op de populatie van deze metropool.”

© 2013 - StampMedia – Valerie Schreurs – foto: Vincent Tillieux


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 10/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 10/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 10/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 10/03/2013