De pas afgestudeerde Jill Shaw heeft zondagnamiddag op het Kids On Stage-podium van Genk on Stage opgetreden. Veel kinderen kennen de achttienjarige van Ketnet Pop en Junior Eurosong, waaraan ze met Lauren De Ruyck deelnam. Twee jaar lang was het stil rond haar, maar nu start Jill met zelfgeschreven nummers haar solocarrière op.

Jazz en pop zijn haar stijlen en daardoor bereikt ze een ander publiek dan met haar ouder repertoire. Op Genk on Stage trad ze op voor kinderen, maar regelmatig zingt ze nu ook voor mensen van haar eigen leeftijd of zelfs ouder. “Het is niet meer zoals het bij Ketnet was”,  zegt Jill daarover.

Inspiratie

Ze schrijft sinds kort haar eigen songs. De inspiratie haalt ze uit haar levenservaringen. Als ze op vakantie gaat of als er iets kleins gebeurt, probeert ze erover te schrijven. Ook helpen haar andere bandleden mee. “Ze hebben vaak leuke ideeën en zo komen we tot een leuk nummer”, legt ze uit.

Jill heeft trouwens al eens opgetreden in New York, waar ze haar liedjes ‘All for you’ en ’I dear you’ geschreven heeft. Haar nummer ‘Summer sucks’ werd in Costa-Rica opgenomen.

“Ik heb niet echt een podiumritueel zoals vele andere artiesten”, geeft Jill Shaw nog mee. “Voor ik op het podium moet, drink ik wel wat water of warme thee. Dat is goed voor de stem. De band en ik ‘chillen’ ook veel. En als we dan op moeten, zeggen we: ‘Hup, we gaan ervoor’.”

Fans

De fans betekenen veel voor Jill. “Door hen leef ik. Alz zij niet zo ‘crazy’ van mijn werk waren, zou ik geen muziek kunnen maken.” Ze houdt er ook van om met hen om te gaan. Zo deelt ze vaak handtekeningen uit. “Ik word soms aangesproken op straat, vooral als ik door de stad wandel. Veel mensen kijken me aan, maar durven me niet aan te spreken omdat ze beschaamd zijn.” Dat vindt ze wel jammer.

Op school heeft ze ook een aantal fans. “Maar ik ken niet al mijn fans op school, want iedereen is bezig met zijn eigen ding”, legt ze uit. “En iedereen is fan van elkaar omdat we allemaal met kunst bezig zijn”, merkt ze voorts op.

School

Jill behaalde net haar diploma aan de kunstschool. Ze wil graag muziek aan het conservatorium studeren. “Ik heb nog nooit echte muziekschool gevolgd”, geeft ze toe. “Maar The Beatles konden ook geen noten lezen”, merkt ze op.

Studeren en een artistieke carrière combineren is overigens niet eenvoudig. Jill probeerde de voorbije jaren toch elke dag naar school te gaan, maar soms miste ze een paar dagen om haar muziek te kunnen promoten. Met veel zelfstudie probeert ze haar mede-studenten bij te houden.

© 2013 – StampMedia – Linsey Reekmans, foto’s: Amber Pauls en Jade Claessens


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 01/07/2013