© Joël Diensi

De eerste editie van I HATE MONDAYS, een avond die deel uitmaakt van het festival L’Afrique c’est Chique, was een succes. Op maandag 15 oktober zetten acht beloftevolle Antwerpse artiesten, elk met hun eigen achtergrond en talent de Bourla Schouwburg in brand met een avond vol poëzie, slam, comedy, dans en muziek.

Sefora Sam, Cristina  Sapalo, Monica Kamara, Soraya van Welsenis, Esohe Weyden, Ramos Sama, Roxette Chikua en Zelda Fitzgerald: de kans is klein dat je deze namen al op affiches van grote cultuurhuizen hebt gezien. Op 15 oktober stonden ze echter in vol ornaat op het podium van de Bourla in Antwerpen. Ze maken deel uit van LevelUp, een artiestencollectief dat  jong talent uit Antwerpen zichtbaarder wil maken in het culturele veld. Deze acht jonge  kunstenaars tonen hun werk aan de hand van boeiende ontmoetingen, artist talks, masterclasses en publieke evenementen.
 

Vier maandagen lang neemt LevelUp het podium van de Bourla over en drukt zo haar stempel  op het huidige Vlaamse culturele landschap. I HATE MONDAYS bijt de spits af. Adinda Vanderzande, coördinator van LevelUP, benadrukt het belang van dit initiatief: ‘We willen jonge artiesten een kans geven om op klassieke podia te performen. Velen krijgen die kans normaal gezien niet, omdat ze kunst brengen die vaak minder gewaardeerd wordt.’ De Antwerpse artiesten, elk met hun eigen achtergrond en talent, brengen urban arts: uiteenlopende kunstvormen met de focus op het stadsleven. De artiesten gebruiken de term urban echter liever niet: “Tegenwoordig is alles urban. Hierdoor worden nieuwe stedelijke kunstvormen vaak niet ernstig genomen en enkel als entertainend beschouwd waardoor ze niet aan bod komen in de grote cultuurhuizen.” Onterecht, zo blijkt. “We vullen gemakkelijk een podium en hier komt veel volk op af. Ons publiek is jong, divers, Antwerps en zeer geïnteresseerd in deze nieuwe kunstvormen,” zegt Adinda.

© Joël Diensi

Om dit project op poten te zetten, werkte LevelUp samen met haar werkgever Toneelhuis en jongerencentrum Kavka. Adinda verzamelde alle artiesten en bracht ze in contact met de cultuurhuizen. “Het was niet gemakkelijk om dit te organiseren’, zegt ze. “Er is nog steeds niet genoeg ondersteuning en expertise om urban arts een platform te geven. In het culturele veld draait het nog te vaak om de klassieke kunsten. Ook dat wilden we met LevelUp onder de aandacht brengen.”

Het perfecte publiek

 

© Joël Diensi

Het is fantastisch dat het publiek mij hier begrijpt. Als vrouw met Arabische roots word ik vaak niet begrepen in de overwegend blanke comedy scene. Daar hebben velen het nog steeds vooral  over porno of over de maandstonden van hun vrouw,” zegt comédienne Serine Ayari, die er vanavond ook optreedt. “Een blank publiek vindt me wel grappig, maar kent mijn achtergrond en verhalen niet. Dit publiek wel, en dat merk je. Ik breng ze aan het lachen en ik krijg veel respons. Het is duidelijk dat ze voelen wat ik voel.”

© Joël Diensi

Opvallend is dat Serine optreedt in het Engels, net zoals veel andere artiesten van LevelUp. ‘”k ben gewoon niet grappig in het Nederlands,” zegt ze. “Ik voel me er niet thuis in. Het voelt als een taal die ik even leen.” Voor dichteres, vrijwilliger bij Urban Woorden en radiopresentatrice Monica Kamara (21) is het zelfs meer dan dat: “Ik groeide op in het Engels, druk er mijn emoties in uit. Voor mij is het dan ook logisch dat ik in die taal perform.”

De avond werd afgesloten door de Antwerpse rappers Miss Angel en DVTCH NORRIS die het publiek opzweepten: “Fuck the seats, let’s dance”, schreeuwde de immer enthousiaste DVTCH. Hij eindigde de show met de positieve boodschap: “Laat niemand je stoppen, wees jezelf en doe waar je goed in bent.”

De data voor de komende edities van I HATE MONDAYS worden binnenkort bekend gemaakt. Verdere informatie vindt u op  www.toneelhuis.be/i-hate-mondays of op de Facebook-pagina van Level Up.

vorige volgende