© Facebook

De 27-jarige ondernemer Soufiane Al-Nguad uit het Marokkaanse Tétouan heeft twee jaar gevangenisstraf gekregen na een oproep tot protest op Facebook. Hij deed dat na de dood van de 20-jarige Hayat Belkacem, een Marokkaanse studente. Zij werd neergeschoten door de Marokkaanse marine toen ze in een boot met andere migranten de oversteek wilde maken naar Europa.

Een Spanjaard vervoerde op 25 september een groep Marokkanen met een boot naar Europa. De boot werd gespot door de Marokkaanse marine, die de schipper orders gaf om te stoppen. Toen die de orders negeerde, zag de marine zich genoodzaakt de boot te beschieten. Verschillende personen raakten gewond, de studente Hayat Belkacem stierf nadien aan haar wonden.

Protest na voetbalwedstrijd

Op 1 oktober werd de 27-jarige ondernemer Soufiane Al-Nguad gearresteerd en werd hij veroordeeld op basis van een Facebookbericht. Op 27 september deelde Al-Nguad namelijk een bericht van de Facebookpagina van voetbalsupportersclub Ultras Matadores, waarin die een demonstratie aankondigden in aanloop naar de voetbalwedstrijd tussen Maghreb Tetouan en Kawkab Marrakech. De man deelde het bericht met de tekst “uw aanwezigheid is een plicht.” Al-Nguad wordt beschuldigd van ‘belediging van de symbolen van de natie’, ‘verspreiding van haat’ en ‘oproepen tot burgerlijke opstand’.

© Facebook

Na de match tussen Maghreb Tetouan en Kawkab Marrakech gingen de supporters van Maghreb Tetouan protesteren. Ze riepen: “lang leve Spanje!”, “Wie is schuldig aan de dood van Hayat?” en “Afschaffing van de nationaliteit!” Sommige jongeren droegen zelfs de nationale vlag van Spanje.

Kritiek op de staat

Soufiane Al-Nguad plaatste eerder al verschillende kritische posts over de Marokkaanse staat, zoals hij ook op 26 september deed, één dag voor zijn post over Hayat Belkacem: “Ze genieten van onze rijkdom, reizen met ons geld, handelen met ons geld, bouwen paleizen en auto’s met ons geld, kopen wapens met ons geld, met onze belastingscenten. En dan doden ze Hayat.”

Naast Al-Nguad werden nog negentien andere aanhangers van de voetbalclub Maghreb Tetouan veroordeeld voor ‘verontwaardiging van de nationale vlag’, ‘ongeoorloofd protest’ en ‘vernietiging van publieke en private eigendommen’.


Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 19/10/2018.
Dit artikel werd gepubliceerd door MO.be op 22/10/2018.
 


Dit artikel werd gepubliceerd door (KifKif) op (19/05/2018)

vorige volgende