Begin juli van dit jaar richtten Micha en Mel de website Hole-bi.be op. Eén maand later telt het forum al meer dan zeventig leden. Holebi-jongeren onder de negentien jaar kunnen hier terecht voor een eerlijke, open en spontane babbel.

Hole-bi.be was oorspronkelijk bedoeld als profielpagina. In afwachting van verdere ontwikkelingen kan men er in deze beginfase terecht op het forum. Geen loodzware bekentenissen of twijfels, maar een luchtige plek waar gediscussieerd en gepraat kan worden over alles wat een jongere bezighoudt.

Geen nieuwe jongerengroep

Hole-bi.be ontstond als alternatief voor holebiforums zonder leeftijdsgrens. "Ik hou er niet van dat op veel forums oudere mensen vaak tussenkomen in discussies, al dan niet met seksistische bedoelingen", zegt Micha (15). "Dat willen wij met een begrensde doelgroep en uitgebreide forumregels voorkomen. Discussies mogen, zolang de gesprekken op een vriendelijke manier verwoord worden."

De website wil een aanvulling zijn op de forums van de reeds bestaande jongerengroepen die aangesloten zijn bij Wel Jong Niet Hetero. In principe richt het forum zich tot holebi-jongeren uit heel België, in tegenstelling tot de jongerengroepen die regiogebonden werken.

Hole-bi.be wil ook geen activiteiten op regelmatige basis organiseren. "Gezien de reikwijdte van de website is dat praktisch niet haalbaar", licht Mel (16) toe. "Als we toch een forummeeting willen organiseren, kunnen we eventueel samenwerken met derUIT! (de holebi-jongerengroep van Sint-Niklaas; red.)."

Ook na de vakantiemaanden

De website wordt volledig uitgebouwd en gecontroleerd door jongeren onder de negentien jaar. Toch wil Hole-bi.be ook tijdens het schooljaar op volle toeren blijven draaien. "Ik volg deeltijds onderwijs," vertelt Mel, "dus voor mij blijft er nog voldoende tijd over om alles op te volgen." Door het inschakelen van meerdere moderators hoopt Micha de controle van de website te kunnen beperken tot de weekends, zodat alle aandacht naar zijn school kan gaan.

Meer dan bezigheidstherapie

Om in te loggen op het forum wordt er naar een persoonlijke motivatie gevraagd. Met een vage of ongefundeerde uitleg geeft, krijg je geen goedkeuring. Hetzelfde geldt voor de functie van moderator. Wie enkel op zoek is naar een bezigheidstherapie wordt vriendelijk verzocht deze elders te zoeken.

Wie begeleiding zoekt bij outing of diepgaande problemen, wordt dan weer doorverwezen naar andere organisaties. "Een personal helpdesk leek ons niet echt een goed idee", verduidelijkt Micha. "Jongeren die met problemen worstelen, moeten hulp zoeken. Op de website worden er links gezet naar de holebifoon en de kindertelefoon."

Jezelf zijn

Hole-bi.be moet in de eerste plaats een plek zijn waar holebi-jongeren zich goed voelen. Hier is geen plaats voor negatieve reacties of spottende opmerkingen. "Veel mensen hebben een verkeerd beeld van holebi's", zegt Micha. "Onze belangrijkste boodschap voor de jongeren is om zichzelf te zijn, en dat kunnen ze op onze website."

Website: hole-bi.be

© 2008 - StampMedia – Carmen Van Oers