Minister van Jeugd Pascal Smet (SP.A) is op zoek naar twintig jongeren tussen veertien en twintig jaar oud. Samen met het middenveld en de Vlaamse overheid gaan ze werken aan het Jongerenpact 2020. De jongeren krijgen de kans om mee de toekomst van Vlaanderen te bepalen.

Het Jongerenpact is een vervolg van Pact 2020. Dat maakte deel uit van het project Vlaanderen in Actie (ViA). Het moet de regio doen uitblinken als een economisch innovatieve, duurzame en sociaal warme samenleving. Na overleg met het middenveld buigen ook de jongeren zich over de toekomst van Vlaanderen. Dit overleg moet uitmonden in een Jongerenpact dat wordt ondertekend in juni 2012.

Levende bibliotheek

Smet is op zoek naar jongeren die onderdeel willen uitmaken van de Living Library, waarin deelnemers een persoonlijk verhaal vertellen. "Vertrouwenspersonen en de Vlaamse Jeugdraad helpen ons om aan verschillende profielen te komen", zegt Seppe Dams van het Vlaams Jeugdbeleid. "Afhankelijk van het thema betrekken we verschillende belangenorganisaties. Dit kunnen werkgeversorganisaties zijn of de Gezinsbond, TreinTramBus enzovoort."

Vooruitzicht

Midden maart kunnen jongeren deelnemen aan een online enquête. Ze beantwoorden stellingen over werk, armoede, mobiliteit en andere thema's. "Iedere jongere wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de open bevraging", zegt Dams. Een aantal mediapartners zullen ons helpen om de jongeren te bereiken. "Radiozender MNM zal hoogstwaarschijnlijk meewerken."

Op 5 mei gaan een honderdtal stakeholders en 250 à 300 jongeren in debat met elkaar in het Vlaams Parlement. "We roepen belangenorganisaties op om engagementen aan te gaan met de jongeren", zegt Dams. Eind juni ondertekenen de partijen een pact.

© 2012 - StampMedia - Ilkan Demir


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 22/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 22/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 22/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 22/02/2012