© Evert Nicolaï

Voor de eerste editie van ‘Future Proof’ zakt tussen 5 en 9 juli een legertje jongeren af naar Sint-Genesius-Rode en Leuven. Ze zullen het hebben over de problemen die de maatschappij van vandaag teisteren en samen naar oplossingen zoeken. Oxfam-Wereldwinkels en Broedelijk Delen kregen hen zover.

Vorig jaar was er het ‘Wereldkamp’, dit jaar komt er ‘Future Proof’. Oxfam Wereldwinkels en Broederlijk Delen staken de koppen samen en schiepen dit gloednieuwe jongerenevenement. Thema van de eerste editie: “Meet us in Utopia”.

Jongeren tussen 16 en 26 jaar worden tussen woensdag 5 en vrijdag 7 juli verwelkomd op ‘The Village’, op de Boesdaalhoeve in Sint-Genesius-Rode. Daar worden jongeren geprikkeld door creatievelingen van dezelfde leeftijd. Niet enkel het politieke, sociale en ecologische aspect krijgt hier een plaatsje, ook heel wat artiesten dagen jongeren op nieuwe manieren uit.

Op zaterdag 8 en zondag 9 juli verhuist het feestgedruis naar het OPEK in Leuven, waar ‘The Festival’ plaatsvindt. Op ‘The Festival’ is iedereen welkom en gelden er geen leeftijdslimieten. Jong en oud bouwen mee aan hun Utopia.

Het doel van dit alles? Jongeren aan het denken brengen, door de straffe ideeën van andere jongeren een podium te geven

Onder andere politici Nele Lijnen en Kristof Calvo komen hun zegje doen, net als journalisten en theatermakers. Ook graffiti- en andere kunstenaars, designers en muzikanten strijken neer op ‘Future Proof’. Het doel van dit alles? Jongeren aan het denken brengen, door de straffe ideeën van andere jongeren een podium te geven.

Het jongerenevenement is opgedeeld in vier categorieën. Waar het tijdens ‘The Village’ allemaal wat algemener blijft, gaat men tijdens ‘The Festival’ concreet aan de slag met wat Oxfam-Wereldwinkels en Broederlijk Delen de grootste uitdagingen van het moment achten.

‘Planet Proof’, want zonder zorg te dragen voor onze moeder aarde blijft een utopie ver zoek. ‘Society Proof’, over leven en samenleven, over gemeenschappen en ingewikkelde sociale constructies, en over waar het misloopt. ‘Power Proof’, waar machtssystemen aan de tand worden gevoeld. En uiteindelijk ‘Money Proof’, waar een eerste stap wordt gezet richting een duurzaam economisch systeem.

Er zijn nog tickets beschikbaar. Meer info vind je hier


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuwsblad online op 30/06/2017

vorige volgende