© Wendy Bashi

Na haar documentaire over Kivu toont Wendy Bashi (34) opnieuw een ‘Congolese Kroniek’ in België. De bedoeling van de journaliste: een kritiek moment in de Congolese politiek documenteren. Deze documentaire werd eind mei gelanceerd in Brussel.

Wie is Bashi Wendy?

Journaliste gevormd aan de Universiteit van Luik. Ze presenteert sinds enkele jaren de uitzending ‘Reflets Sud’ op TV5 Monde. Ze maakte al een documentaire over de regio die ze zelf het best kent: Kivu.”

Over wat gaat deze documentaire, mevrouw Wendy?

“Het gaat over de jacht op het nieuws, door de nieuwswebsite Actualité.CD. In de periode voorafgaand 19 december 2016, de datum waarop president Kabila ontslag moest geven uit de regering.”

Hoe lang heeft u de documentaire gewerkt?

“Ik had slechts éen week en vier dagen voorbereiding nodig voor Chroniques Congolaise.”

Hoe kwam de motivatie om deze documentaire te maken?

“De ontmoeting met Patient Ligodi, de oprichter van Actualité.CD, was het sleutelmoment. Dat zorgde voor de motivatie voor het maken van de documentaire. Als Congolese is het ook mijn plicht om de situatie van mijn land op de voet te volgen.”

Hoe komt u tot uw onderwerpen?

“Ik ben heel instinctief. Ik moet het onderwerp voelen. De kansen die het geeft en de sociale problemen die het aankaart, geven me ideeën.”

Wanneer zal uw documentaire uitgebracht worden in de Congolese hoofdstad Kinshasa?

“Ik hoop van harte dat mensen in Kinshasa de docu zullen zien. De rest van het team van Actualité.cd zal daar wel zorgen. De verspreiding op TV5Monde Afrique is al gepland de komende maanden.”

Hoe werd de film verwelkomd in Brussel?

“Over het algemeen had ik een goed gevoel na de eerste vertoning in Brussel. Ik hoop dat de film getoond zal worden in bioscoopzalen. Het is een film met veel sfeer. Wie het ziet, wordt meteen in die sfeer gewikkeld.”

Zijn er andere filmprojecten op komst?

“Ik heb dit jaar net drie documentaires afgerond: de Congolese Kronieken, Fickin (uitgezonden op TV5Monde en geselecteerd voor filmfestivals in Leuven, Goma en Keulen) en Malinga Kuceza (ook geselecteerd voor Keulen). Nu begin ik met het afwerken van een andere docu en probeer ik de financiering voor mijn volgende documentaire te zoeken. Je weet alles nu (lacht).”

vorige volgende