Een Europees Marshallplan om de jeugdwerkloosheid tot een minimum te reduceren. Dat hebben jongeren in mei 2014 aan Europa gevraagd tijdens de eerste European Youth Event (EYE) in Straatsburg. De Europese Commissie voor Werkgelegenheid en Sociale Zaken luisterde als eerste werkgroep naar de EYE-ideeën. Acht voorstellen werden geformuleerd, maar het is wel nog maar de vraag of de ideeën effectief in een concrete beleidslijn omgezet zullen worden.

Het Europees Parlement in Straatsburg nodigde in het weekend van 9 mei vijfduizend jongeren tussen 16 en 30 uit om het eerste European Youth Event bij te wonen. Onder het motto Ideeën voor een beter Europa discussieerden jonge burgers uit alle Europese (kandidaat-)lidstaten over vijf hoofdthema’s: jeugdwerkeloosheid, digitale revolutie, toekomst van de Europese Unie, duurzaamheid en Europese waarden. Uit alle voorstellen groeide, in samenwerking met het European Youth Forum (EYF), een slottekst die de komende weken aan de verschillende Europese commissies voorgelegd zal worden.

Vier jongeren presenteerden begin deze maand in Brussel acht concrete plannen om de jeugdwerkgelegenheid in de Europese Unie te bevorderen. Allereerst ijverden ze voor een Europees Marshallplan om jobs voor jonge mensen te creëren. De Europese Unie zou onder andere de nationale verschillen moeten uitvlakken, jong ondernemerschap stimuleren en de opleidingen beter op de arbeidsmarkt afstemmen. Bovendien willen ze een EU-conventie die de talrijke onbetaalde stages aan banden legt, omdat die voor minder echte jobs zorgen.

In het rapport wordt daarnaast aandacht voor jonge mensen met een benadeelde achtergrond gevraagd. Volgens de nota is mobiliteit binnen de Europese Unie op dit moment voornamelijk voor geprivilegieerde jongeren voorbehouden. Kansarme jongeren, migranten en minderheden zijn in bijvoorbeeld Erasmusprogramma’s sterk ondervertegenwoordigd. Ten slotte hekelden de vier sprekers de gebrekkige jobinformatie. De Europese jeugd weet niet hoe ze aan haar loopbaan moet beginnen, welke papieren ze in orde moet brengen of waar ze voor ondersteuning naartoe kan.

“Inhoudelijk zwak”

Een vijftigtal europarlementsleden, onder wie de Vlamingen Helga Stevens (N-VA) en Tom Vandenkendelaere (CD&V), tekenden net zoals een select groepje EYE-deelnemers present tijdens de eerste hoorzitting. “Ik had het gevoel dat er oprecht naar de voorstellen geluisterd werd”, vertelt Joke Van Bommel, een van de aanwezige Vlaamse jongeren. “Het is wel nog maar de vraag of de ideeën effectief in een concrete beleidslijn omgezet zullen worden. De commissie kan de plannen voordragen, maar die moeten nadien ook door het volledige parlement en ten slotte door de Europese Raad gesteund worden.”

“Inhoudelijk was het debat niet supersterk”, vond Isaac Verhaeghe, die onlangs voor de Vlaamse Jeugdraad verkozen werd. “Er was te weinig tijd om dieper op bepaalde ideeën in te gaan. Daarnaast had ik het gevoel dat de vier panelleden meer in naam van het European Youth Forum (EYF) spraken in plaats van de EYE-jongeren.” Van Bommel treedt hem bij: “Ik vermoed dat het EYF sterk eigen input geleverd heeft. Al is daar op zich niets mis mee: het belangrijkste is dat er naar jongeren geluisterd wordt.”

Veel onduidelijkheid

Verhaeghe vond het een unieke kans dat jongeren een hoorzitting in het Europees Parlement mochten houden. “De commissiezaal zat nog nooit zo vol en dat alleen al is positief. Toch is de slechte transparantie van het hele gebeuren frustrerend. Ten eerste werd op het EYE zelf nooit meegedeeld welke stappen er na het evenement gezet zouden worden. De verrassing was dan ook groot, toen ik enkele weken geleden een uitnodiging voor de hoorzitting in mijn bus kreeg. Nog altijd is er veel onduidelijkheid over de zogenaamde #EYEHearings.”

Door de laattijdige communicatie waren de helft van de aanwezige jongeren Belgen. In januari organiseren ook de zes andere parlementaire commissies een hoorzitting om de ideeën rond de andere thema’s te bespreken. “De voorzitster van de commissie sloot de sessie af met de woorden dat dit het begin van een langdurige relatie was. Dat klinkt alvast veelbelovend”, besluit Van Bommel.

© 2014 – StampMedia – Laurens Soenen




Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 24/12/2014