ANTWERPEN - Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten op het Antwerpse Zuid mag dan wel gesloten zijn voor renovatie, kunst heeft nog altijd zijn plaats in de trendy wijk. Op 17 april opende vlakbij het museum KAMER34, een nieuwe expositieruimte voor artistiek talent.

KAMER34 is klein, gezellig en neutraal ingericht. Het moet beginnende kunstenaars een opstapje bieden naar het commerciële circuit. De ruimte straalt, net als initiatiefneemster Sabine Denissen, warmte en goodwill uit. Met een brede glimlach licht ze het verhaal achter dit project toe: “Ik heb dit huis ooit nog gekocht met de vader van mijn dochter. Hij was altijd erg begaan met kunst en nu mijn dochter hier haar intrek neemt, wilde ook zij een deel van dit pand een artistieke bestemming geven.”

Lange weg voor soberheid

Het heeft bijna twee jaar geduurd om alle middelen te vinden, de praktische zaken op orde te stellen en alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Sabine Denissen is een zakenvrouw met een groot hart voor cultuur en ze vond twee ideale zakenpartners met een artistieke visie bij Katrin Dekoninck (beeldend kunstenares) en Steve Duteuil (fotograaf).

Zij zien KAMER34 vooral bestemd voor creatieve workshops en exposities van fotografie, grafische kunst, schilderkunst, en indien mogelijk ook voor beeldhouw- en multimedia-kunst. Indien mogelijk, want de praktische haalbaarheid van het exposeren van deze twee kunstvormen is tot op heden moeilijk in te schatten. De ruimte is dan ook erg sober ingericht: een benedenverdieping met witte muren, een lichthouten vloer, een wandkast en een barmeubel. Er is zowel warm als koud licht voorzien en door grote ramen en een terrasdoorgang achteraan valt er heel wat daglicht binnen.

Inspirerende kunstweekends

Al hebben die vensters ook een andere belangrijke functie. Verschillende mensen blijven voor de gevel staan en zetten zich op de tippen van hun tenen om te kijken wat er aan de hand is. “Er is in deze buurt heel wat passage en dat heb je natuurlijk nodig als je met een dergelijk initiatief begint”, zo stelt Sabine. “In een andere buurt had ik dit project niet aangedurfd. Dit hoort hier.”

In juni wordt de expositieruimte pas echt ingewijd door co-initiatiefnemer Steve Duteuil. Hij bijt de spits af en toont zijn fotoreeks Cirque d’hiver. Die expo vindt plaats van 6 tot 9 juni. Daarna is het aan de beginnende talenten. KAMER34 wil hen letterlijk een dak boven het hoofd bieden. Na een korte beoordeling van de kunstenaar en van zijn motivatie, wil het KAMER34-team klaarstaan met een expositieruimte, maar ook met commercieel en zakelijk advies. De dochter des huizes – die een verdieping hoger woont – bereidt zich alvast voor op inspirerende kunstweekends en fijne feestjes en ontmoetingen achteraf.

© 2013 - StampMedia - Anne Smit


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 02/05/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 02/05/2013