Doorheen de massa en de talrijke podia van de Gentse Feesten kan je zo nu en dan een straatartiest aan het werk gadeslaan. Het zijn stuk voor stuk kunstenaars die zich allemaal op hun eigen bijzondere manier uitdrukken.

Marianne Brendonck is een vrouwelijke karikaturist die haar hobby met veel passie uitoefent. We treffen haar aan de Groentenmarkt, waar ze tegenover de cuberdonverkopers haar talent de vrije loop laat. Tussen onder andere karikaturen van Bart De Wever en Stromae, antwoordt ze met de glimlach op onze vragen.

Hoe ben je begonnen met het tekenen van karikaturen?

Marianne Brendonck: (lacht) Da’s de schuld van mijn echtgenoot. Na mijn opleiding aan de kunstacademie in Brugge zei hij me dat ik uitzonderlijk goed was in het tekenen van portretten. Ik heb online wat informatie opgezocht over straatanimatie en ben vertrokken.

In 1995 begon ik met het tekenen van portretjes. Dat heb ik ongeveer 3 jaar lang gedaan, daarna ben ik gestart met het tekenen van karikaturen. Dat doe ik voornamelijk tijdens talrijke evenementen aan de kust en uiteraard hier op de Gentse Feesten. Ik bouw het stilletjes aan af, maar na al die jaren doe ik het nog steeds even graag.

Is tekenen jouw hobby of je beroep?

Brendonck: Toen ik startte met tekenen was het een bijberoep, maar intussen is het een hobby geworden. Eigenlijk ben ik opvoedster, maar ik en mijn man hebben samen een tuinbouwbedrijf. Daar is het nu ook heel erg druk. De zomer is het hoogseizoen voor de groentjes. (snel) Maar ik vind nog steeds de tijd om te tekenen. Als je iets graag doet, dan probeer je dat vol te houden. Dit is de ultieme ontspanning voor mij. Bovendien kom je op deze manier onder de mensen en kan je al eens lachen. Het is plezant, het is humor.

Je tekent ook bekende figuren, zijn er tijdens deze Gentse Feesten al enkele BV’s op bezoek geweest?

Brendonck: Tot nu toe zijn er nog geen bekenden gepasseerd. Enkel de zus van Guy Verhofstadt heeft in mijn stoeltje gezeten. Ze wou dan ook het portret van haar broer kopen, maar dat is écht niet te koop. Zijn karikatuur vond ik veel te mooi om weg te geven en het is onmogelijk om twee keer hetzelfde portret te tekenen. De accenten zullen steeds weer een beetje anders zijn.

“De zus van Guy Verhofstadt wou zijn portret kopen”

De zus van Guy heeft uiteindelijk een kopietje meegekregen. Uitzonderlijk hoor: ik werk enkel persoonsgericht en wil meerdere oplages vermijden.

Hoelang duurt het ongeveer voordat je een karikatuur getekend hebt?

Brendonck: Ik ben ongeveer 5 minuutjes aan het tekenen. Ik werk namelijk met houtskool en dat gaat heel erg snel. Ik combineer dat met enkele gekleurde stiftjes voor een tof accentje.

Interviewen en tekenen gaan blijkbaar goed samen. De portrettekening van de jonge Sean, die in het stoeltje van Marianne zat, is intussen af. En de reactie laat niet lang op zich wachten: ”Die lijkt een beetje op mij!”

(Foto © Stefan Lambrechts) (Foto © Stefan Lambrechts)

© 2015 – StampMedia / Mediaraven – tekst: Annick Wellens, foto's: Stefan Lambrechts