'Nie neute, nie pleuje' klinkt het op de Gentse Feesten. Dat levensmotto is niet voor alle bewoners weggelegd. De actievoerders van vzw Leefbaarheidskader aan de Blekersdijk protesteren al jaren tegen de overlast. Hoog tijd om eens na te gaan hoe luid de populaire volksfeesten echt zijn.

De Decibel 10th-app van Apple meet eenvoudigweg het geluidsniveau en geeft weer met welk alledaags geluid het overeenkomt. Zo komt 90 dB overeen met een voorbijrazende auto. De hoogste opgemeten waarde van de Gentse Feesten werd bij Polé Polé, ter hoogte van de Gras- en Korenlei, geregistreerd met 95 dB.

We kunnen dus stellen dat de stad Gent  zich goed aan de geluidsnormen houdt. In het Baudelopark maten we 81 dB en in de buurten erlangs lagen de waarden heel wat lager. De Blekersdijk, waar vzw Leefbaarheidskader gevestigd is, kwam als het rustigste plekje uit de bus met amper 60 dB. Dit valt te vergelijken met een normale conversatie. Is het dan zo moeilijk om in al dat feestgedruis te slapen?

Vervelend, maar niet storend

Om dit uit te testen overnachtten we bij een sympathieke Gentenaar. Lies is 24 jaar en woont sinds mei aan het Baudelopark: “Ik snap niet dat er mensen zijn die klagen. Als je hier komt wonen weet je toch dat de Gentse Feesten wel erg dichtbij zijn. De stad doet trouwens al heel wat om het de buurtbewoners aangenaam te maken. Zo krijgen we bijvoorbeeld gratis oordopjes. De Gentse Feesten zijn uniek dus geniet er dan toch gewoon van.”

Vanuit onze slaapkamer hebben we zicht op de festiviteiten in het Baudelopark. Het geluid komt van overal: de spiegeltent, het podium, de grasvlaktes waar mensen gezellig liggen bij te kletsen,… Het klinkt op het eerste gehoor niet oorverdovend. Wanneer we in onze slaapzakken kruipen, moeten we toegeven dat we niet meteen in slaap vallen, maar in een vreemde omgeving slapen is altijd wat lastig.

Natuurlijk is er nog geluid van het park. Enorm storend is het niet, maar wel vervelend als je de slaap niet kan vatten. Gelukkig zijn oordopjes de ideale oplossing. Met deze in is het angstaanjagend stil. Voor mensen die anti-oordopjes zijn, hebben we één tip: focus niet op het geluid van de drums. Dit is redelijk opvallend als je er op let. Ook ben je maar beter een vroege vogel. De opruimingsdienst komt om zeven uur langs. Deze is nog efficiënter dan het kraaien van een haan of het geluid van je wekker.

De decibel top vijf

Nie neute, nie pleuje dus. De Gentse Feesten blijken leefbaar en feestvriendelijk. Wie toch even wil uitblazen en wil bekomen van het feestgejoel: de Blekersdijk is absoluut the place to be!

De top 5 van de Feestzone:

  1. Polé Polé: 95 dB
  2. Korenmarkt en Emile Braunplein (Radio Modern): 94 dB
  3. Vrijdagsmarkt (kermis): 92 dB
  4. Baudelopark: 81 dB
  5. Blekersdijk: 60 dB

© 2013 – StampMedia / Mediaraven - Wided Bouchrika, Karolien Segers