De derde editie van Klara4Kids vindt plaats op zaterdag 20 en zondag 21 maart. In samenwerking met HETPALEIS organiseert Klara dit jaar een tweedaagse editie. De ticketverkoop startte op 24 februari.

Nethoofd van Klara, Chantal Pattyn: "Er wordt al lang gewerkt aan publiekswerking om jongeren warm te maken voor de schone kunsten. Maar liefde voor de kunst moet je ook op de schoolbanken meekrijgen. Met een aanbod van educatieve fiches per voorstelling hopen we leraars te helpen klassieke muziek in de klas te brengen. Het zou zonde zijn dat alleen kinderen van kunstminnende ouders potentiële Klara-luisteraars zijn. Dat is een gedeelde verantwoordelijkheid van de kunstensector en het onderwijs en als het van mij afhangt ook van de media."
Hoe weet Klara welke kinderen komen kijken naar Klara4kids? "Dat weten we nu gewoon niet. Daarvoor zouden we eens een publieksenquête moeten organiseren..."

Kwaliteit

De cultuurzender van de VRT heeft niet echt een plan om meer jongeren te bereiken. Pattyn: “Met Klara4Kids wilden we echt een statement doen: het aanbod van Klara is voor iedereen, en wij zijn ook met jonge mensen bezig. Enkele jaren geleden zijn we met EMI gaan praten: we wilden een cd maken voor kinderen. Ondertussen zijn we aan de derde Klara4Kids cd.”

En toen kwam de Klara4Kids dag. “We hoeven dit niet te doen. We hebben er ook geen speciaal budget voor. Net als voor de hele VRT zijn onze werkingsmiddelen de laatste jaren gedaald. Hoe dan ook, ik zal Klara4Kids in ieder geval blijven verdedigen. Het belangrijkste is dat we kwaliteit brengen.”

Ondertussen loopt de ticketverkoop weer als een trein. Wordt Klara4Kids slachtoffer van haar eigen succes? “Tja, vorig jaar kregen we al boze telefoons van mensen die niet binnen geraakten. Vandaar nu een tweedaagse editie. Dat is al een uitbreiding. Maar we willen wel in HETPALEIS blijven. Als we naar grotere locaties gaan kunnen we niet meer de kwaliteit brengen die we beogen. Zonder de expertise en ervaring van HETPALEIS gaat het niet. We moeten samen onze nek blijven uitsteken.”

Directeur van HETPALEIS, Barbara Wyckmans: “Het beste is niet goed genoeg. Niet omdat kinderen de toekomstige toeschouwer of luisteraar worden, wel omdat ze dat nu reeds zijn. Klara geeft oprechte aandacht voor kinderen zonder aan kwaliteit in te boeten. Dat is fantastisch.”

Piano en avontuur

De Fanfakids zorgen voor een vleugje Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse muziek. Ze spelen op zelfgemaakte instrumenten. Voor Klara4Kids doen ze dit onder leiding van acteur en muzikant Pieter Embrechts. In samenwerking met trompettist en componist Sam Vloemans maken ze een origineel werk voor alle leeftijden. Daarnaast is er een groot aanbod aan muziektheater voorstellingen.
Verder zijn er nog tal van andere activiteiten en workshops. Zo brengt ‘De grote reis’ kinderen in contact met vreemde culturen. In een omgebouwde lijnbus kunnen ze het trillen van de bus en de spanning van het avontuur voelen.

Beste musical

Wie ‘Sunjata, de leeuwenkoning van Mali’ gemist heeft in HETPALEIS, kan er nog naartoe tijdens Klara4Kids. Dit muziektheater over broederstrijd, recht, onrecht, liefde en vriendschap werd in 2006 gecreëerd voor het crossmediale cultuurproject W@=D@. De productie kreeg de prijs voor Beste Musical op het gala van de Vlaamse Musicalprijzen.

Meer info op www.klara4kids.be of www.hetpaleis.be

© 2010 – StampMedia – Lizelotte Stroeckx