© Global Handwashing Partnership

15 oktober is de jaarlijkse Werelddag van het Handen Wassen. Dan staat je handen wassen met zeep extra in de kijker. In coronatijden is dat geen overbodige reminder, want met water en zeep kan je levens redden.

De Global Handwashing Day (GHD) is een internationale campagne die een goede handhygiëne onder de aandacht tracht te brengen. De organisatoren van de campagne (met o.a. Unicef en de Wereldbank in de stuurgroep) willen iedereen ter wereld zoveel mogelijk stimuleren om de handen te wassen met zeep.

Besmettingen verkleinen

Je handen wassen met zeep lijkt misschien de normaalste zaak ter wereld, maar zo’n kleine actie heeft een groot effect. Even schrobben onder de kraan verkleint de kans op besmetting met aandoeningen als longontsteking en diarree aanzienlijk. Die twee ziekten vormen wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen. Een belangrijk deel van de oplossing ligt dus letterlijk in je handen.

Ook in de preventie tegen het coronavirus speelt het schoonmaken van de handen een cruciale rol. Zeep doet namelijk vetten oplossen in water. Als je je handen wast, dringt zeep de vetmantel van het coronavirus binnen en maakt het zo onschadelijk. Daarom wijzen experten op het belang van handen wassen in combinatie met alle andere maatregelen.

Wassen versus ontsmetten

Maar hoe ziet een goede handhygiëne er nu eigenlijk uit? Suzan Cecat, docent Verpleegkunde aan Hogeschool Vives, wijst allereerst op een belangrijk verschil tussen je handen wassen met zeep en je handen ontsmetten met handalcohol of handgel. “Alcohol doodt meer ziektekiemen dan zeep en vraagt ook minder tijd dan wassen met zeep. Anderzijds beschadigen handalcohols en -gels ook de bovenste huidlaag. Die laag werkt eigenlijk als bescherming en door beschadigingen kunnen bacteriën en virussen gemakkelijker via de huid het lichaam binnendringen”, verduidelijkt Cecat.

Aan de slag

Cecat geeft ook nog enkele tips en tricks mee om het wasproces de optimaliseren. Je gaat best je handen wassen na elk toiletbezoek, nadat je je neus hebt gesnoten of hebt gehoest en als je handen zichtbaar vuil zijn. In een ideale situatie gebruik je een kraan met een sensor. Op de handvaten van een kraan kunnen namelijk micro-organismen zitten.

De Werelddag van het Handen Wassen legt de focus op wassen met zeep. Daarom is het ook belangrijk dat je de juiste zeep gebruikt. In een ideale situatie is dat ph-neutrale, vloeibare zeep met een sensor. Op zeepblokken en handpompen leven mogelijk schadelijke microben en die wil je liever niet op je handen krijgen.

Voor het wassen verwijder je best accessoires zoals ringen en horloges en eigenlijk draag je die beter helemaal niet. “Bacteriën en virussen houden van warme, vochtige en donkere plekken, zoals onder accessoires”, verklaart Cecat. Het wassen zelf doe je voor 45 seconden onder lauw water. Vergeet niet tussen je vingers te wassen!

Kies voor papieren doekjes om de kraan dicht te draaien en je handen te drogen. Net als zeepblokken bevatten handdoeken heel wat micro-organismen en Cecat vertelt ook dat je beter dept dan wrijft met papieren doekjes. Als je wrijft loop je ook kans op huidbeschadigingen zoals bij ontsmettingsalcohol en handgels. Helemaal klaar? Gooi je papier in de vuilnisbak en open de deur met je elleboog. Dat laatste is extra belangrijk na een toiletbezoek, want op 50% van de toiletklinken leeft een kolonie darmbacteriën, zoals E. Coli. Als dat beestje ergens anders in je lichaam terechtkomt, kan er ernstig ziek van worden.

Droge handen?

Sommige mensen stellen het handen wassen eens uit omdat veelvuldig wassen de handen kan uitdrogen. Daarom stelt de docent Verpleegkunde voor om een vochtinbrengende crème met glycerol aan te brengen. Zo’n crème voedt daarbij de handhuid en helpt dus onrechtstreeks mee om je beter te beschermen. Geen enkel excuus meer dus om je handen niet te wassen.

vorige volgende