Op 25 juni stemt de Antwerpse gemeenteraad over een motie voor de goedkeuring van een Lumumbastraat in de havenstad. Patrice Lumumba was een spilfiguur in de dekolonisatie van Belgisch-Kongo en een icoon van het Afrikaans nationalisme. “Een Lumumbastraat in Antwerpen kan eindelijk het gesprek over ons koloniaal verleden openen.”

Groen, PvdA en SP.A zullen komende maandag gezamenlijk een motie indienen tijdens de Antwerpse gemeenteraad. Die motie komt er naar aanleiding van een open brief waarin Antwerpse burgers en organisaties vragen om een Lumumbastraat. “Het is een teken van erkenning voor de verantwoordelijkheid van ons land in de moord op de voormalige Congolese premier”, valt onder meer in de brief te lezen.

Eén van de ondertekenaars is Kilalo, een organisatie voor jongeren uit de Afrikaanse diaspora. “Antwerpen is een stad met een groot aantal mensen met Afrikaanse roots. Vanuit Kilalo willen we specifiek jongeren ondersteunen die soms worstelen met hun dubbele identiteit, maar ook met racisme en andere vormen van ongelijkheid. Dat is nog steeds een directe erfenis van de kolonisatie”, weet voorzitter Sandrine Ekofo.

"De straatnaam is een nieuwe aanleiding om een eerlijk gesprek te voeren over de koloniale geschiedenis"

“België heeft het nog steeds moeilijk om openlijk te praten over haar koloniaal verleden”, vervolgt Ekofo. “Een straat voor Patrice Lumumba getuigt enerzijds van respect en erkenning voor de vele mensen met Afrikaanse roots in de stad. Anderzijds is deze straatnaam een nieuwe aanleiding om een eerlijk gesprek te voeren over de geschiedenis. Het is een belangrijke stap in de verdere dekolonisering van ons land.”

Op 30 juni, niet toevallig de dag waarop Congo onafhankelijk werd, wordt in Brussel al een Lumumbaplein ingehuldigd. Het plein komt er ter hoogte van het Bolwerksquare, aan de rand van de Matongewijk.


Dit artikel werd gepubliceerd door Knack op 22/06/2018

vorige volgende