Kunstbende blaast dit jaar 15 kaarsjes uit. De kunstwedstrijd nodigt deelnemers uit tussen 13 en 19 jaar om het beste van zich te laten zien in hun discipline. Dat gaat van muziek, film, podium, beeldende kunst, mode, dans,  performance tot tekst.

De voorrondes van Kunstbende Hasselt vonden plaats op zaterdag 22 februari in Villa Basta. De inzet van enthousiaste jongeren van 13 tot 19 jaar werd door een bekwame jury per categorie beoordeeld. Er hing een amusante sfeer in het publiek, dat grotendeels bestond uit deelnemers en aanhangers die met elkaar verbroederden.

De organisatie stond uren op voorhand al paraat om de laatste details af te werken. In de ruimte waar de fototentoonstelling doorging, ontbraken nog enkele werken die de kandidaten op het laatste moment nog mochten ophangen. We hoorden in de Theaterzaal een ritmisch gemompel, klappende handen en stampende voeten. Valerie en Chislaine waren nog volop hun act aan het repeteren. “ We zijn niet zo zenuwachtig, en zien het zeker zitten”, zeggen ze enthousiast, terwijl ze hun danspasjes verder repeteren.

De 15de editie van Kunstbende werd afgetrapt met een performance van het Kunstbende-collectief met maar liefst 18 ex-deelnemers. Zij brachten een fascinerende combinatie van dans, beeld, mode en muziek. De presentatoren, die verkleed waren alsof ze recht uit een Aladdintekenfilm kwamen, probeerden de kandidaten op hun gemak te krijgen, maar ik denk dat ze net een omgekeerd effect veroorzaakten.

In de expo stonden een aantal artiesten bij hun fotocollectie om meer uitleg te geven, anderen zaten gezellig te praten. Bij de categorie muziek ging het van rap, rock en folk tot covers van bekende liedjes. Het publiek leek zich niet te storen aan het geluid, maar het feit dat we het gesprek van de overenthousiaste ouders beter kon begrijpen dan de zanger, was wel een tegenvaller.

Soaring Flight

De eerste bands deden het vlot en vlekkeloos. De derde groep, ‘Soaring Flight’ had iets minder geluk. Hun optreden werd verstoord doordat de speakers plots begonnen te oversturen. Ik merkte aan de uitdrukking van de zanger dat zijn moed in zijn schoenen zakte. Nadien viel het geluid compleet uit, wat fataal leek voor de groep. Toch brachten ze nog een sterke performance en vooral de gitarist bleef zich volledig geven.

“Ik ben persoonlijk zelf niet tevreden. We waren al zo nerveus en dat heeft het alleen maar erger gemaakt. Je krijgt maar één kans en dan moet dit net gebeuren”, vertelt de zanger teleurgesteld na zijn optreden. De treurende gezichten van ‘Soaring Flight’ werden op het einde van de dag omgetoverd tot een dolgelukkig trio die met de eerste prijs van de muziekcategorie naar huis mochten vertrekken.

Kunstbende sloot af met de groep Kilimanjaro. Ze brachten ons groovy sounds, met stevige drums, frisse rap en af en toe een remake van catchy songs als Talk Dirty. Veelal deelnemers besloten zich uit te leven op het podium en lieten waanzinnige dansmoves zien. In afwachting tot de jury de zenuwslopende beslissing had gemaakt, warmde presentator Gorges (spreek uit: gorgeous) het publiek op met knap staaltje beatbox dat het publiek verstomde. Iedereen in de zaal had een gevoel van opwinding toen de prijzen werden uitgereikt. Hier is het dan: het juryrapport!

Juryrapport

In de categorie beeldend werd Wannes Vrijs  met  ‘Basically a marionettte’ 1ste plaats. Hij haalde het voor Tawfik Mouatassim, de 3de plaats was voor The Invisble girl met ‘The art is falling apart’. Er was ook een eervolle vermelding voor Yaren Kayhan.

In de categorie foto beoordeelde de jury naar hoe men zich afstemde op eigen leefwereld. Dilara Thoigar behaalde de eerste plaats met haar collectie ‘Siyah Beyaz’, vertaald betekent dit zwart-wit. De 2de plaats was voor Eva Vanoppen met haar collectie ‘Im-perfect-ies’. Eervol derde was Femke Van de Werf met haar collectie ‘Dear Child’. Een eervolle vermelding ging naar Pieter Simons voor ‘un moment d’ado’.

Bij de categorie film zagen we een bekend gezicht in de top 3: Alexander Dulenko was in de editie van 2013 nog derde, maar dit jaar behaalde hij de 1ste plaats met zijn film ‘Namai (Huis)’. Hij klopte J&M Productions met hun film ‘Een doodgewone examenochtend.’ Emiel vervolledigde het podium met ‘Licht in Duister’, een eervolle vermelding ging naar TJ met ‘Hello Man’.

Voor catwalkloopjes met hoge hakken kan je ook bij Kunstbende terecht. In de categorie mode was er een overduidelijke winnaar met aandacht voor detail, zijnde ‘Borrenbergse designs’ met haar gracieuze collectie ‘Typical Borrenberghs’. Niet alleen de jury leek overtuigd, ook het publiek was blij met de keuze. Nico Tanzania werd tweede met ‘Ordinary to couture’, de jongedame met de welluidende naam Mariam Barrow eindigde als derde met haar collectie ‘Paperplanes’. Lara Warson kreeg een eervolle vermelding voor haar collectie ‘Wilted Lotus’, omdat ze creativiteit toonde met materialen als washandjes, plastieken bestekmapjes en zelfs noppenfolie. Haar collectie was er één waarop Lady Gaga jaloers zou zijn.

Iedereen kan schrijven

Eva Vanoppen eindigde bij foto nog als tweede, maar schoot in de categorie schrijven de hoofdvogel  af met haar tekst ‘Portret van een meisje’.  Whoopynation was hier tweede met ‘Tot in de ruimte voor jou’ en Amelie Hurkens eindigde als derde. Zij werd geprezen voor haar sterke beeldspraak in haar tekst ‘De Lente.’ Jurylid Göhkan Girginol beklemtoonde dat alle deelnemers die meededen wel degelijk kunnen schrijven.

Ik moet toegeven dat de top 3 van de categorie performance me enorm verbaasde. Birte kreeg een eervolle vermelding voor haar zelfgeschreven tekst ‘als je leven je lief is.’ Een onverwachte winnaar kwam uit de bus, eigenlijk winnaars: Glenn Legein & Seppe Hartman. Met hun origineel, theaterachtige performance ‘Met een Furby….’ leefden ze zich in in het leven van een Furby. De twee jongens leefden zich in in het leven van een Furby. Ze deden dat in hun boxershort, met een hoopje veren aan hun lijf klevend. Een pluchen Furby hield hen bovendien gezelschap. Na hun gedurfde prestatie lieten ze niet alleen stomverbaasde blikken na, maar ook een hoopje veren die moeilijk weg te krijgen waren.

Een verrassende winnaar, omdat iedereen vond dat The Good, The Bad en the Ugly een waar spektakelstuk hadden geleverd. ‘Het verloren paradijs’ stoelde op een enorm sterke vormgeving, maar botste dus op de Furby en werd tweede. De derde plek was voor Disco Waterschei met hun performance ‘Herzaman’ . Ze brachten op originele wijze een maatschappelijke boodschap over hun eigen leefwereld.

Buikdansen bekoort

De buikdanseres LaChanda kreeg de juryprijs voor ‘Ojos Asi’, en dankzij een twintigtal trouwe supporters ook de publieksprijs in categorie dans.  Valerie Wynants & Ghislaine Riffi  brachten in hun dans een emotioneel verhaal dat ook toegankelijk was, goed voor de tweede plaats. Vaizel en Latifa Laurens, twee dansers met enorm veel potentie, vervolledigden het podium.

De laatste prijzen werden uitgereikt in de categorie muziek. De jury liet weten dat er dit jaar een ongelooflijk hoog niveau bereikt werd en dat de keuze enorm moeilijk was. Soaring Flight behaalde met hun poëtische song ‘Snapshot’ de 1ste plaats én een wildcard, die hen 1 dag studiotijd in studio Crescendo. De tweede plaats was voor het meisje dat volgens de jury het totaalpakket bevatte, nl. Lisa Huygen met ‘In the eyes’. Sabine Dirkx  sloot de rij op plaats drie: zij bracht een Nederlandse song ‘Zonder jou’.

Geslaagd en verrassend

De 15de editie van Kunstbende was geslaagd en verrassend. Kunstbende stuurde veel blije, en enkele droevige gezichten naar huis. De organisatie zelf is zeer tevreden over deze editie. “We zijn blij dat deze editie zo goed als vlekkeloos is verlopen. De voorbije jaren hebben we enkele incidenten gehad waaruit we geleerd hebben. Zo werden vorig jaar kandidaten naar voren geroepen bij de prijsuitreiking, maar geen enkele van deze kandidaten had een prijs gewonnen. Dat was toch redelijk genant”, lacht Johan Cooreman, medeorganisator van Kunstbende.

De winnaars zetten het op een vieren: op naar de finale in Turnhout, begin mei!

© 2014 – StampMedia – Elvin Vanzeebroeck & Eva Vanderzande, foto's: Machteld Bollen


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 25/02/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 25/02/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 26/02/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 26/02/2014