De tweede editie van comedy-event Get up, Stand Up! ging op 14 januari 2010 in première. Tien beginnende stand-up comedians werden door coaches klaargestoomd voor het podium. Na een aantal try-outs mochten ze eindelijk hun talenten voor het grote publiek bewijzen in CC De Kern in Wilrijk.

Het initiatief komt van de Antwerpse cultuurcentra zelf. Mohammed Benhaddou van CC De Kern is een van de grondleggers van het concept. “Het is begonnen uit een zekere nood,” zegt hij, “we stelden vast dat beginnende comedians geen begeleiding krijgen en weinig speelkansen hebben. Er zijn maar twee comedy-cafés in het Antwerpse: The Joker en Buster. Als je daar optrad, moest je een aantal maanden wachten voor je daar weer het podium op kon.”

De heren die we vanavond te zien krijgen, werden uit meerdere kandidaten gekozen door een humorminnende jury. Intensieve coaching door Nigel Willams, Han Coucke en Thomas Smith stoomde ze klaar voor het grote publiek.

Sterven en doorgaan

De comedy-avond komt wat langzaam op gang. De ‘comedians’ zijn soms hilarisch, maar slaan af en toe de bal mis. Thomas Smith is MC en praat de avond op leuke manier aan elkaar.

Erhan Demerci, zelf van Turkse afkomst, bijt de spits af door te lachen met Belgen én allochtonen. Wilfriend van Elst stelt zich vragen bij het gemiddelde IQ van een Zoo-bezoeker. Rolf Jennes brengt het niveau wat lager – tot onder riemhoogte. We worden eraan herinnerd dat comedy eigenlijk geen taboes mag hebben: besnijdenissen, tampons in je aars, zelfs de seksuele voorkeur van pedofielen: alles kan grappig zijn. Bram Segers-Dom gaat lekker voort in deze traditie en lacht met de kindjes van het buitengewoon onderwijs. Guy Folie vertelt op droge toon zijn ervaring bij de hoeren na het ontvangen van een ‘poepbon’.

“Het is een fantastische kans die we hier krijgen,” vertelt Bram Segers-Dom later, “maar het blijft moeilijk. Je moet bovenal brengen wat je zelf grappig vindt, maar smaken verschillen. Soms lacht een publiek helemaal niet met de moppen waar vorige week wel enthousiast op geapplaudisseerd werd. Dan is het sterven en doorgaan.”

Klop van Plop

Na een korte pauze draven en nog 5 grapjassen op. Gerrit De Bremme uit zijn frustraties tegenover zijn weggelopen verloofde. Yves Helsen maakt een karikatuur van zijn aan ADHD-lijdende personage dat overtuigd is dat zijn lerares verliefd op hem is. Stef Schellens legt op amusante wijze de verschillen uit tussen een café en “het plekje” bij vrouwen. Peter Geysen vertelt over zijn jeugdtrauma’s, die onder meer te maken hebben met het sperma van Nonkel Cois en het dragen van het communiekleed van zijn nicht.
De laatste act verast nog het meest. William Boeva, een 20-jarige jongeman van 1.37m, komt het podium op met “De eerste die Plop zegt, sla ik op zijn bakkes.” Hij slaagt erin om een grappige twist te geven aan Sneeuwwitjesmoppen en al snel blijkt dat de man een geboren humorist is. Een sterke afsluiter dus.

Het volgende optreden vindt plaats op 22/01/2010 in CC De Schelde in Zandvliet.
Meer info over de tournee op www.antwerpen.be/cultuurcentra

© 2010 – StampMedia – K. Laura Liems