Laetitia Gallardo

Mensen zijn meer dan hun beperking of handicap. Dat toont Laetitia Gallardo (8 jaar) op de internationale dag van personen met een handicap. Laetitia is slechtziend. Haar zicht is nog maar tien procent. Toch heeft het meisje nog veel in haar mars. “Ik kan heel goed luisteren en kan sneller typen dan mijn zus.”

“Ik zie soms een beetje wazig. Ik zie ook vlekken en lichtflitsen", vertelt Laetitia Gallardo. Zij heeft Retinitis Pigmentosa, een oogaandoening die uiteindelijk tot blindheid leidt. Als jong kind merkte haar mama dat haar zicht afnam. “Ze liep vaker tegen dingen aan en ging steeds dichter bij de televisie zitten”, vertelt mama Shanna.

Laetitia kan door haar beperkte zicht niet alles wat haar leeftijdsgenoten kunnen. “Lang televisie kijken lukt niet. Knutselen en andere kleine dingen evenmin”, zegt ze. In het dagelijks leven gebruikt Laetitia verschillende hulpmiddelen om informatie toegankelijker te maken en zelfstandig dingen te kunnen ondernemen. “Ik gebruik een leesloup (hulpmiddel die gedrukte teksten met een natuurlijke stem voorleest, red.), een sprekende klok, spraak op de computer, een braille typemachine, een antislipmat en een witte stok op onbekende plaatsen.”

“In huis hebben we veel licht en alles is vergroot”, zegt Laetitia. Ook in de keuken kan Laetitia gebruikmaken van sprekende toestellen zoals een sprekende weegschaal, maatbeker en een anti-overloop-pieper voor bij het drinken.

Aanvaarden van de aandoening

“Op school gaat het goed”, zegt Laetitia. Ze gaat naar Kasterlinden, een school voor buitengewoon basisonderwijs in Sint-Agatha-Berchem. Daar volgt ze les in een type 6 klas samen met andere kinderen die slechtziend of blind zijn. “Ik kan braille en beginnend blind typen. Ik gebruik een sprekende computer. Er is ook een sprekende klok en veel vergroting”, legt ze uit. Ze volgt naast lessen braille nog andere vakken waarbij de zelfredzaamheid en zelfstandigheid worden gestimuleerd, zoals logopedie, ergotherapie en visus. “Bij visus wordt er gewerkt aan het aanvaarden van de aandoening”, vertelt Shanna, de mama van Laetitia.

De busrit van Tienen, waar haar gezin woont, naar school duurt langer dan twee uur. Daarom verblijft Laetitia op een internaat dicht bij de school. “Daar voel ik me niet anders”, zegt ze. “Dat vind ik leuk. De anderen zijn ook slechtziend en er zijn er twee die blind zijn.” Op internaat leert ze koken, waaronder snijden met hulpmiddelen. Ook krijgt ze net zoals op school voelles, waar ze blindelings dingen leert doen.

Ook in het weekend zit Laetitia thuis niet stil en heeft ze leuke hobby’s. “Ik hou van paarden en speel graag met de barbies. Bij het spelen moet ik voorzichtig zijn en goed opletten wat waar ligt. Mijn grote zus is 11 jaar en houdt er rekening mee. Mijn kleine zus van 4 en broer van 3 jaar nog niet.”

Juist omdat Laetitia slechtziend is, heeft ze ook bijzondere talenten ontwikkeld. “Luisteren kan ik goed. Blind typen kan ik ook beter dan mijn zus”, vertelt ze fier. Net zoals bijna ieder kind heeft ook zij een grote droom: “Alle dagen paardrijden.”

Dopjesactie

“Het is belangrijk dat andere kinderen dopjes leren sparen voor blindengeleidehonden”, zegt Laetitia. “Blindengeleidehonden zijn heel belangrijk want ze helpen hun baasje die slechtziend of blind is.” De honden moeten speciaal worden opgeleid om te leren hoe ze hun slechtziende of blinde baasje veilig door het verkeer en langs hindernissen kunnen leiden. Zo’n opleiding is noodzakelijk, maar kost ondanks de gedeeltelijke tussenkomst van de overheid nog altijd veel geld.

Daarom bestaat de dopjesactie. Het inzamelen van dopjes voor het Belgisch Centrum voor Geleidehonden is een manier om extra geld in te zamelen. Hierdoor kunnen meer blindengeleidehonden worden opgeleid. Doorheen het land zijn verschillende inzamelpunten waar de dopjes ingeleverd kunnen worden. Laetitia en haar mama Shanna hebben een warme oproep vanuit het hart: “Laetitia en andere kinderen op haar school met een visuele beperking hebben later nood aan een geleidehond die hun ogen kunnen zijn. Drop je dopje. Hiermee maak je ons en anderen heel blij.”

Laetitia heeft tot slot een mooie boodschap voor kinderen die goed kunnen zien: “Help elkaar, wees lief en zet alles altijd weer op dezelfde plek.”

Meer informatie over het inzamelen van de dopjes voor het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw vind je op: www.dopjesactie.be.


Dit artikel werd gepubliceerd door Wablieft op 12/12/2021.

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Laatste Nieuws op 03/12/2021.

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 03/12/2021.

vorige volgende