© Jan Van der Perre

Showing off 8, zo heet de tentoonstelling van De Leerexpert Ziekenhuisschool en het Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen (M HKA). Voor dit project werkten leerlingen, die omwille van medische redenen niet naar school kunnen, samen met ervaren kunstenaars. “Sommige creaties kunnen perfect tussen professionele kunstwerken hangen.”

In totaal werkten zo’n honderd jongeren tussen 3 en 18 jaar mee aan het project. “De leerlingen leggen hun hart en ziel in de creaties en dat zie je”, zegt coördinator van het project, Bram Van de Vijver. “Het is uniek dat ze hun persoonlijke verhalen in de werken kunnen en durven delen.”

De jongeren werkten twee dagen lang in kleine groepen met kunstenaars in ateliers en workshops. De lessen waren opgeschort. “De workshops varieerden van schilderen of beeldhouwen tot rappen”, zegt Van de Vijver. “Dat de school de lessen twee dagen opschort voor kunst is vrij ongewoon. Leerlingen krijgen in de ziekenhuisschool slechts een beperkt lesaanbod, kunstvakken worden normaal gezien weggelaten. Met showing off 8 willen we kunst toch tot bij de jongeren brengen.”

Boetseren en creatief musiceren

Beeldend kunstenares Nadia Naveau maakte kleistukken met de jongeren. “De opdracht was om een compositie van dagelijkse voorwerpen na te boetseren. Ik geef die opdracht ook aan eerstejaars in de academie, de lat lag dus vrij hoog. Toch deinsden de leerlingen niet terug voor deze uitdaging. Een van de meisjes bleef achteraf zelfs nog een tweetal uur doorwerken. Ze wou haar kunstwerk koste wat het kost afwerken.”

Met Philip Bosschaerts, zanger en gitarist bij de rockband Mintzkov maakten de jongeren op een toegankelijke manier kennis met muziek. “Samen maakten we achtergrondmuziek voor een ouderwetse tekenfilm”, zegt Bosschaerts.

Niet van een leien dakje

In het begin verliep de samenwerking niet altijd even vlot. “Het eerste contact was wat stroef”, zegt Naveau.“Sommige leerlingen waren in zichzelf gekeerd. Dat veranderde eenmaal ze aan het werk gingen. Toen bloeiden ze helemaal open. Dat ervaarde Bosschaerts ook: “Voor sommige jongeren was het moeilijk om de structuur los te laten en deel te deel te nemen aan de drukke sfeer. Toch gaven diezelfde jongeren me achteraf een tekening, om me te bedanken voor de ervaring.”

De muzikant was verrast over wat hij bij de jongeren teweegbracht. “Ineens besloten enkele jongeren dat ze een muziekinstrument willen leren spelen of muzikant willen worden.” Ook Naveau zal de samenwerking niet snel vergeten. “Ik stak er veel energie in, maar kreeg er ook veel voor terug. Vooral de trots en verwondering van wat ze zelf boetseerden, zal mij bijblijven.” Beide kunstenaars blikken tevreden terug op hun deelname aan het kunstproject.

Vrijheid, het recept voor een mooi resultaat

“We gaven zowel kunstenaars als leerlingen de nodige artistieke vrijheid, en dat werkte”, zegt Bram Van de Vijver. “De resultaten zijn meer dan geslaagd. Sommige creaties kunnen perfect tussen professionele kunstwerken hangen.”

De tentoonstelling Showing Off 8 loopt van 31 maart tot 23 april in het salon van het M HKA en is gratis toegankelijk. Meer info op: www.muhka.be.

 

Deze publicatie kwam tot stand dankzij een exclusieve samenwerking met Gazet van Antwerpen. Zes jongeren van StampMedia draaiden in de eerste week van de paasvakantie mee op de stadsredactie van Gazet Van Antwerpen. Ze brachten verhalen uit hun eigen leefwereld, en speelden in op het dagelijkse nieuws in en rond Antwerpen. 

Bekijk hier alle publicaties die de jongeren tijdens de mediaweek bij GVA hebben gemaakt.


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 05/04/2023.

vorige volgende