© Glenn Haex

De slechte ontbijtgewoonten van sommige studenten doorbreken en ervoor zorgen dat iedereen genoeg energie heeft om de dag door te komen. Dat is het doel van vijf UCLL-studenten die samen de mini-onderneming Jarfest hebben opgericht. “Voor de coronacrisis deden we dit door gezonde producten te verkopen, nu door recepten op onze Facebookpagina aan te bieden.”

“Met onze mini-onderneming Jarfest verkochten wij begin maart magere yoghurt met zelfgemaakte granola en vers fruit”, zegt studente Office Managment Julie Gourmand. “Met dit project scherpen we onze ondernemingsskills aan. Daarnaast stimuleren we jongeren om gezond te leven. Een goed ontbijt leidt tot betere schoolprestaties en een verhoogde productiviteit.”

“Voordat we konden beginnen met de verkoop, zijn we zoals een echt bedrijf op zoek gemoeten naar aandeelhouders, een verkoopplek en een keuken die aan de juiste normen voldoet”, gaat Gourmand verder. “Iedereen kreeg zijn eigen taak: Arno werd de data-analist, Celine verzorgde de marketing, Cyril nam het design in handen, Stef werd communicatieverantwoordelijke en ik stond in voor de boekhouding.”

“Jarfest bleek een groot succes te zijn, maar door de coronacrisis werden ons project en onze missie vroegtijdig stopgezet. Daarom doen wij nu een oproep aan alle studenten om een gezond ontbijt niet zomaar op te geven. Het is belangrijk om een evenwichtige levensstijl te blijven behouden.”

Ongezonde ontbijtsnacks

Volgens voedingsexperte Pascale Naessens hebben de studenten “overschot van gelijk.” Met haar kookboeken zoals Puur Eten is Naessens een van de best verkopende auteurs in België. “Ik zie vooral dat jongeren over het algemeen niet goed eten. Als je jong bent, denk je dat je onsterfelijk bent en dat geeft een vals gevoel”, zegt de auteur. “Het ontbijt overslaan is op zich niet zo’n ramp. Er is steeds meer bewijs dat drie maaltijden per dag niet noodzakelijk zijn. Het wordt pas ongezond als je om 10 uur ongezonde snacks gaat eten.”

“Daar herken ik me inderdaad in”, zegt Julies collega Celine Van den Eynden. “Voor ik met dit project begon, sliep ik vaak lang uit. Na het opstaan had ik geen zin in een gezond ontbijt. Het alternatief was een worstenbroodje uit de cafetaria. Tot ik onlangs vaststelde dat er ongeveer 400 calorieën in zo’n broodje zitten. Toen was de honger snel over.”

Fruit en noten

Naessens heeft daarom enkele tips voor studenten. “Zorg ervoor dat je altijd vers fruit en noten in je huis of kot hebt. Het is de ideale gezonde snack voor als je ‘s ochtends plotseling honger krijgt. Het bewaart ook makkelijk. In ‘Marokkaanse winkels’ koop je vaak grote zakken voor relatief weinig geld.”

“Daarnaast is het belangrijk om minimaal drie keer per week te koken met verse ingrediënten. Zorg ervoor dat er dan niets uit pakjes komt”, stelt Naessens. “Alleen de wil moet er zijn.”

“Om jongeren een duwtje in de rug te geven, hebben we met onze mini-onderneming alvast enkele gezonde en lekkere recepten van Pascale Naessens verzameld”, zegt Julie Gourmand nog. “Die kan je allemaal terugvinden op onze Facebookpagina.”


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 05/05/2020

vorige volgende