Op 17 oktober vond de twaalfde editie van de werelddag van verzet tegen extreme armoede plaats in de Limburghal in Genk. De werkgroep '17 oktober' koos dit jaar voor het thema 'Help!, ik wil dat er naar mij geluisterd wordt'.

De Limburgse verenigingen waar armen het woord nemen, hadden elk hun eigen infostand waar je terecht kon met diverse vragen. Bezoekers konden een natje of een droogje krijgen voor een halve euro. Een workshop dichten leerde mensen elfjes en haiku’s schrijven. Men kon gratis naar de première van de film ‘Miss Homeless’ in de C-mine gaan kijken. Een film die gemaakt is zonder budget en waarin echte daklozen meespelen. Het gaat over een Amerikaanse actrice die tussen de Brusselse daklozen probeert te leven.

Niet meer

“In 1992 riepen de Verenigde Naties 17 oktober uit tot dag van verzet tegen extreme armoede. In steeds meer landen geven mensen te kennen dat ze weigeren armoede nog langer te aanvaarden”, vertelt Willy Vos, woordvoerder van de werkgroep 17 oktober. “Wij zijn geen onderdanen, en vragen hele dagen ons recht”, zo klinkt het in ‘Het vierde wereldlied’ dat volkszanger Robrecht aanhief op het podium.

Luisteren

Dit jaar was het centrale thema ’Help!, ik wil dat er naar mij geluisterd wordt’. “De werkgroep wil duidelijk maken dat de communicatie tussen hulpvragende en de hulpverlener erg belangrijk is om tot een goede oplossing te komen. Want iets moeilijks uitleggen, is makkelijk. Maar iets in mensentaal uitleggen dat is chique”, aldus Willy Vos. Net zoals vorig jaar werd er opgeroepen om een wit geknoopt laken uit te hangen en een geknoopt doekje op te spelden, symbool voor de ontsnapping uit de armoede.

De fakkel

Na de toespraken van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen en burgemeester van Genk Wim Dries, startte de fakkeltocht door het centrum van Genk. Op het einde van de tocht gaf de burgemeester van Genk zijn fakkel door aan de burgemeester van Bilzen, Johan Sauwens. In zijn gemeente zal volgend jaar de dertiende editie van de werelddag plaatsvinden.

© 2010 - Stampmedia – Maurizio Ciranni