Laurens Vanthoor is een 21-jarige Limburgse autocoureur. In 2009 won hij het Duitse F3-kampioenschap na verschillende jaren te hebben deelgenomen in andere klasses. Momenteel staat hij zevende in het FIA GT1-kampioenschap.

Net zoals de meeste piloten startte Laurens Vanthoor (°1991) in het karting. "Toen ik zes jaar oud was, zat ik voor de eerste keer in een kart. Vanaf mijn elfde ben ik het karten ernstig beginnen nemen", vertelt hij. Opzo'n jonge leeftijd beginnen, heeft de Zoldernaar geen windeieren gelegd: het leverde hem enkele titels op en een onmiddellijke overstap naar de F3 toen hij 17 jaar oud was.

Leerschool

In het Duitse F3-kampioenschap vond Vanthoor onderdak bij Van Amersfoort Racing, een Nederlands team. "Dit team heeft me destijds ontzettend goed geholpen met de overgang van karts naar F3-races. De F3 is een goede leerschool omdat je technisch erg veel bijleert op korte tijd. De F3-bolides zijn dan ook één van de moeilijkste om snel mee te rijden", vertelt Vanthoor. In 2009, zijn tweede jaar bij Van Amerfoort Racing, domineerde hij het rijdersveld om vervolgens met glans de titel op de Nürburgring in Duitsland te pakken.

F3 vs. F3

In het seizoen 2010-2011 reed Vanthoor voor het team Signature mee in de F3 Euroseries. "Ik had enorm veel tijd nodig om me aan te passen aan deze serie, die ondanks dezelfde naam toch heel wat verschillen kent ten opzichte van het Duitse F3", herinnert de coureur zich. "Andere circuits, andere teams en banden die om een andere rijstijl vragen: het zijn allemaal factoren die deze klasse, samen met de GP2, tot een van de zwaarste klasses binnen de racerij maken." Ondanks al die moeilijke aanpassingen scoorde Vanthoor nog enkele podiumplaatsen, maar boekte hij geen overwinningen meer.

Droom

De racewereld is hard en dat weet Vanthoor. In 2011, het laatste jaar in de F3 Euroseries, werd het heel lastig. "Er waren moeilijkheden binnen het team, er werden geen prestaties geleverd en een overstap naar de GP2 ging niet door wegens geen budget", vertelt hij over die moeilijke periode. Vanthoor begon uit te kijken naar andere mogelijkheden. Die vond hij in de vorm van een zitje bij het WRT Audi team dat in de GT1 klasse uitkomt. "Ik heb altijd gedroomd van een professioneel contract. Die droom is bij Audi uitgekomen", vertelt de racepiloot. "Mijn doel is om hier te blijven tot ik te oud ben om te racen."

Formule 1

Een andere droom die veel jonge coureurs najagen, is om in de Formule 1 te raken. Maar daar heeft Vanthoor alle hoop voor opgegeven. "Talent is de meeste bepalende factor om kans te maken op een plaatsje in de koninginnenklasse van de autosport. Je moet natuurlijk ook financieel sterk staan en een goed management hebben", legt Vanthoor uit. "Ik had geen solide financiële achtergrond en ik stak helaas ook niet echt met kop en schouders boven de concurrentie uit. Die F1-droom heb ik dus maar opgeborgen."

© 2012 - StampMedia - Antonino Musso


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 08/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 08/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Extrasport op 08/10/2012