In 45 dagen de juiste partner vinden of voorgoed veranderen in een dier naar keuze. Dat is het uitgangspunt van The Lobster, de eerste Engelstalige film van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos. Toch is The Lobster, die in première ging op het filmfestival van Cannes en nu ook in de officiële selectie van Film Fest Gent, meer dan het typische ‘boy meets girl’-verhaal. Het is namelijk een donker liefdesrelaas met een heel surrealistisch tintje.

Na de dood van zijn vrouw hoopt David, op waanzinnige wijze vertolkt door Colin Farrell, opnieuw de ware liefde tegen het lijf te lopen en trekt daarom naar The Hotel, dé bezinningsplaats waar men onder strikte begeleiding het geluk probeert te vinden. Het hotel zweert bij twee belangrijke regels, namelijk dat elke hotelgast zich volledig moet onthouden van enige seksueel contact en dat wie de liefde niet gevonden heeft binnen de opgelegde 45 dagen, vereeuwigd zal worden in een dier naar keuze. Hoewel de meeste gasten dan kiezen voor reïncarnatie in een hond of een kat, gaat David zijn voorkeur uit naar de kreeft, aangezien hij gefascineerd is door de zee.

Prooien vangen

David probeert er het beste van te maken door vriendschappen te sluiten en verscheidene dames het hof te maken. Wanneer zijn tijd in het hotel er bijna opzit en het einde van zijn leven nadert, ontdekt hij dat hij zijn verblijfstermijn kan verlengen door tijdens ‘de jacht’ in het woud zoveel mogelijk prooien te vangen. ‘De jacht’ blijkt echter te gaan om het ombrengen van de ‘loners’, de andere singles uit het hotel. Vanaf dan beseft David dat hij er alles aan zal moeten doen om in leven te kunnen blijven.

The Lobster staat haaks op alle andere romantische drama’s en is doorspekt met vele kafkaiaanse momenten en een grote portie droge humor. Samen met de fantastische acteerprestaties van Colin Farrell, Rachel Weisz en Olivia Colman maken ze van The Lobster een echte aanrader.

© 2015 - StampMedia/Mediaraven - Liselotte Vanophem