GENK - Met 'Maak je shirt nat!' wil FRZA! de supporters van KRC Genk aan het joggen krijgen. Onder leiding van physical coach Peter Catteeuw worden de supporters klaargestoomd om vijf kilometer te lopen tijdens Genk Loopt.

FRZA! is het community project van KRC Genk waarmee de club supporters meer bij het voetbal wil betrekken. “Sinds dit seizoen organiseren we veel meer initiatieven in functie van de supporters. De club zette reeds projecten op poten om de integratie van sociaal kwetsbare groepen te bevorderen. Deze inspanning willen we opentrekken naar alle lagen van de maatschappij”, vertelt Davy Vanhaen, project- en communicatieverantwoordelijke.

Een gezonde supporter

'Maak je T-shirt nat' wil de gezondheid van de supporters verbeteren. Een echte professional zorgt voor de begeleiding van de deelnemers. Zo wil de club hen aan het sporten zetten. Een 25-tal supporters schreven zich in. De groepstrainingen bezorgen de beginnende lopers een aantal nuttige tips. “Aangepaste kledij en stevige loopschoenen zijn van groot belang. Ook belangrijk is het eigen tempo van de joggers. Anders lopen ze het risico om de training niet te kunnen voltooien of een blessure op te doen”,  aldus Peter Catteeuw.

Van jong tot oud

Lopen is voor alle leeftijden, dat bewijst ook dit project. De jongste loper is 11. De oudste 59. Voor het jongetje van 11, Dries Billen, is het een totale verrassing. Zijn vader schreef hem zonder zijn medeweten in.

Niet enkel mannelijke maar ook vrouwelijke supporters komen joggen. Eén van de vrouwen is de 46-jarige Sonja Maesen: "Vroeger had ik geen tijd om te joggen en hield ik het nooit lang vol in mijn eentje." Ze schreef zich dan ook in om in groep te lopen. Ze hoopt om de vijf kilometer van de Genkse stadsloop toch tot een goed einde te brengen.

Aangepaste training

De groepstrainingen zijn helemaal aangepast aan het niveau van de deelnemers. Het zijn allemaal beginners. De trainingen lijken dus totaal niet op die van de spelers. Hier draait het vooral om het vinden van je eigen tempo en het lopen van lange afstanden. Bij de spelers draait het om snelheid en competitie. Na afloop mailt FRZA! het loopschema nog eens persoonlijk naar alle deelnemers. De supporters die de groepstrainingen missen, vinden het schema terug op de website. "We hopen met FRZA! op goede reacties. Dan is het zeker voor herhaling vatbaar, misschien zelfs vaker op het jaar," sluit Davy Vanhaen af.

© 2013 - StampMedia - Jade Claessens en Linsey Reekmans, foto: Jade Claessens


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 20/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsbad - online op 20/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 20/03/2013