Nog tot donderdag 7 mei kan je op eBay bieden op een diner met een BV. Marlène de Wouters verzamelde voor ‘Dine With a Star’ zo’n vijftig bekende koppen om geld in te zamelen voor Face for Children. Haar Waalse vrienden Tanguy Nève en Hakim Benbouchta deden over de taalgrens hetzelfde met bekende Walen.

“Simplicity is the ultimate sophistication”, stelt oud-vtmcoryfee Marlène de Wouters. Ze parafraseert Leonardo da Vinci als ze over ‘Dine With a Star’ praat. Het opzet is namelijk poepsimpel: mensen kunnen, maximaal met vier personen, op eBay bieden om te gaan eten met een bekende persoon. Het startbedrag is driehonderd euro, driegangenmenu in het Antwerpse Dock's Café (met BV’s) of het Brusselse Le Mess (met bekende Walen) inbegrepen.

Weeskinderen in Egypte

De opbrengst gaat naar Face for Children, een organisatie die zich inzet voor straat- en weeskinderen in Egypte. “Ik werd zo’n vier maanden geleden opgebeld door Tanguy en Hakim, twee Waalse kennissen”, vertelt de Wouters. “Of ik met hen niets wou gaan drinken. Een beetje vreemd vond ik, want ik kende hen nauwelijks. Maar toen ik hoorde waarover het ging was ik meteen verkocht.”

Met haar bekendheid heeft de Wouters BV’s geronseld. Het is een indrukwekkend ogend lijstje van zo’n vijftig bekende koppen. Onder andere Marc Coucke, Tom Waes, Kim Clijsters en bondscoach Marc Wilmots, die zowel in Vlaanderen als Wallonië meewerkt, besloten hun schouders onder het project te zetten. . Tanguy en Hakim deden hetzelfde over de taalgrens.

Kazaltsis en Pfaff

Ook stijllist Jani Kazaltsis zal voor een etentje te boeken zijn. “Marlène klonk zo overtuigend aan de telefoon, ik kon gewoon geen neen zeggen”, vertelt de modegoeroe. “Met wat voor iemand ik graag zou gaan eten? Met iemand die weinig eet, dan heb ik meer (lacht). Neen, ik wil gewoon gaan eten met iemand waarmee ik een leuke avond heb en me goed amuseer. En iemand die mooi opgekleed is natuurlijk. Ik zou me schamen als ik met een slecht geklede persoon moest dineren (steekt zijn gezicht in zijn handen).”

Een andere BV die met veel plezier op de Wouters uitnodiging inging is oud-voetballer Jean-Marie Pfaff. “Ik doe dit omdat ik het graag doe. Ik ben ook op straat groot geworden en ben heel dankbaar voor alles wat ik nu heb. Daarom wil ik ook zoveel mogelijk extra doen. Als ze me een hemdje met kraagreclame voor ‘Dine With a Star’ zouden geven, dan zal ik dat zelfs met plezier aandoen”, lacht hij.

“Het belangrijkste is niet dat je veel geld hebt of belangrijk bent, het belangrijkste zit hier”, waarop Pfaff wijst naar zijn hart en knipoogt. “Met wie ik graag eens wil dineren? Een etentje met Caroline van Monaco of koningin Mathilde zou ik toch niet afslaan.”

Radiostemmen en schermgezichten

De eerste editie in 2013 vond enkel in Wallonië plaats. Toen haalde de organisatie zo’n 25.000 euro binnen. “Wij hadden toen ongeveer 40 VIP’s”, vertelt organisator Tanguy Nève. “Maar omdat het ons debuut was, maakten we ook wat beginnersfoutjes. We hadden bijvoorbeeld een gebrek aan bekende radiostemmen en schermgezichten. Die hebben toch altijd een bepaalde invloed”, vertelt Nève.

Marlène de Wouters knikt: “Belangrijker dan de bekendheid, is wie het spel ook goed meespeelt en zichzelf kan verkopen”, vult ze aan. “Een Marc Wilmots mag dan wel héél bekend en populair zijn, een Peter Van de Veire die elke ochtend op de radio te horen is en daar ook wat reclame durft maken, kan een veel hoger bedrag scoren.”

"Pas tevreden bij € 50.000"

Over beoogde cijfers wil de Wouters het niet echt hebben. Tanguy Neve heeft daarentegen wel een bedrag voor ogen: “Pas vanaf 50.000 euro zal ik tevreden zijn”, vertelt hij. Gemiddeld betalen mensen zo’n 800 euro per etentje. Er zijn 50 BV’s, en over de taalgrens ongeveer hetzelfde aantal bekende Walen, dus dat bedrag moeten ze halen.

Om de beoogde som geld bij elkaar te krijgen, heeft Neve nog wat andere plannen in de pijplijn. “Zo zullen een aantal ex-misses België deelnemen aan de 20 km van Brussel voor het goede doel.” Veronique De Kock die een aantal meter verder staat, kijkt even al zichtbaar vermoeid op bij het horen van het plan.

Of de 50.000 gehaald wordt, is tot 24 mei nog de vraag. Al zou dat tous ensemble, Vlaanderen en Wallonië tesamen, moeten lukken. Bovendien zijn Vlamingen toch genereuzer, niet? “Peut-être”, lacht Nève. “Wij zullen eens laten zien dat Vlamingen genereuzer zijn”, besluit de Wouters.

Bieden kan tot donderdag 7 mei op http://www.ebay.com/usr/dinewithastar2015. De prijs van een etentje met de Wouters staat, met nog zes dagen te gaan, al op 720 euro.

© 2015 – StampMedia – tekst: Jef Cauwenberghs, cartoon: Simon Englebert/Trebelgnoms