Het Antwerpse Nomadisch Kunstencentrum Moussem organiseert naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 8 maart bloemlezingen in Brussel, Brugge en Antwerpen. Acht vrouwelijke auteurs van Marokkaanse afkomst zullen hun gedichten en verhalen in verschillende talen voorlezen.

Beperkingen

Marokko is pluralistisch, muzikaal, divers en vrouwelijk. Dat wil het kunstencentrum Moussem ‘8 Vrouwen voor 8 Maart’ belichten. Op 6, 7 en 8 maart zullen acht vrouwen met Marokkaanse roots u op een tocht door de hedendaagse vrouwelijke, Marokkaanse literatuur nemen. Het zijn stuk voor stuk vrouwen die stevig met hun voeten op de grond staan, maar dagelijks geconfronteerd worden met beperkingen waarmee vrouwen over heel de wereld te maken krijgen. De schrijfsters zullen hun werk in verschillende talen voorlezen. Van het klassiek Arabisch tot het Darija (Arabisch dialect), het Amazigh (Berbers), het Frans en het Nederlands. Voor al deze talen wordt tijdens de voorstelling voor een Nederlandse vertaling gezorgd. Een van de acht schrijfsters is Nadia Dala, een Vlaams-Marokkaans journaliste, presentatrice en auteur. “Ik vind het initiatief van Moussem enorm interessant. De lezing zal boeiende verhalen met zich meebrengen. Het publiek zal kennismaken met de verschillende verhaallijnen en hoe vrouwen daarmee omgaan in verschillende talen”, vertelt Dala.

Muzikaal nootje

Tijdens de voorstelling zullen Touria Hadraoui en Simon Nabotov voor de muzikale opluistering zorgen. Hadraoui stortte zich op de Melhoun, muziek gebaseerd op Arabische middeleeuwse gedichten, die vooral bestemd was voor mannen. Maar dat hield haar niet tegen om deze muziek met hart en ziel op te zuigen en de liederen aan haar eigen persoonlijkheid aan te passen.

Vrouwendag

Sinds 1978 erkent de Verenigde Naties 8 maart als de Internationale Vrouwendag. Elk jaar wordt de wereld dan op de ongelijke rechten tussen mannen en vrouwen gewezen, op loonkloven, op discriminatie, op het vrouwelijk leed tijdens oorlogen en op de pijnlijke levensomstandigheden van vrouwen in minder bemiddelde landen van de wereld. Op 8 maart 1908 vond in hartje New York de eerste staking van vrouwen plaats. Op de 101ste verjaardag van die staking zullen talloze manifestaties, vergaderingen en debatten gehouden worden.

‘8 Vrouwen voor 8 Maart’ vindt o.a. plaats op 8 maart in het Zuiderpershuis.
Meer info: www.moussem.be

© 2009 – StampMedia – Haik Guevorkian