©Demi Renée D'Elia (links), Vanessa Heymbeeck (rechts)

Demi Renée D’Elia en Vanessa Heymbeeck proberen zich op Instagram met kleurrijke foto’s en outfits in de markt te zetten. Het is telkens zoeken naar de grens tussen wat online kan en wat niet. Ze willen meer zijn dan het meisje op de foto online, maar een open boek zijn is ook niet nodig.   

Demirenee.officiall

De 18-jarige Demi Renée probeert als content creator anderen inspiratie te geven over outfits en sieraden. In 2015 maakte Demi Renée een account aan op Instagram, een sociale media platform dat zij heel inspirerend vond: “Ik had sowieso eerst gevraagd aan mijn ouders of ik wel Instagram mocht op die leeftijd. Toen zag ik heel veel leuke accounts en mensen met een eigen kledingstijl en ik dacht dat wil ik ook! Bijvoorbeeld het account van Iris Amber Nijboer, zij heeft haar saaie kledingstijl veranderd naar een kleurrijke en uitbundige stijl. Dat is een account waar ik nu nog steeds heel erg naar opkijk.” Door inspiratie op te doen bij andere meiden veranderde Demi Renée haar kledingstijl, die op dat moment voornamelijk uit zwarte broeken met truien bestond. Tegenwoordig staan op het account van Demi Renée foto’s waarop ze een broek met een zebraprint of een blouse met kleurrijke smileys draagt.  

 

Het ziet er allemaal fleurig uit, maar om je kledingstijl zo om te gooien moet je eerst durven: “Een jaar geleden had ik nooit een foto geplaatst van mezelf in een topje met koeienprint. Ik draag nu gewoon wat ik echt leuk vind, ook door de accounts die ik volg van meiden die dragen wat ze willen.” Tijdens deze verandering groeide het account van Demi Renée, waardoor de interactie met haar volgers er steeds meer toe deed: “Ik heb eens een poll gemaakt met een broek die ik wilde bestellen en toen vroeg ik aan mijn volgers welke broek ze leuker vonden: de zwarte of de blauwe. De voorkeur van mijn volgers ging uit naar de zwarte broek, dus ik heb dan die zwarte broek besteld. Daarna had ik een foto met die broek geplaatst, daar kreeg ik meteen heel veel leuke reacties op. Ik merkte dat als ik ze er zo in betrek, ik ook de aandacht behoud.”   

Aparte werelden

“Ik wil mijn persoonlijke leven en Instagram gescheiden houden. Ik schaam me niet voor mijn persoonlijke leven, maar als je iets deelt over jezelf weet je nooit wat mensen ermee kunnen doen.”

Op vlak van kledingstijl is Demi Renée de afgelopen jaren meer gaan experimenteren en daarrond draait het op haar Instagram. Andere persoonlijke gebeurtenissen deelt ze niet met haar volgers. Als ze een dagje naar de stad gaat om nieuwe content te verzamelen krijgen haar volgers wel een kijkje achter de schermen: “Ik post ook wel eens op mijn Instagram Verhaal dat ik in een stad met een heel grote koffer rondloop vol outfits, om foto’s te shooten. Dan kan ik laten zien dat het echt niet alleen maar zonneschijn en blijheid is. Ik merk ook dat heel veel mensen het leuk vinden als ze even achter de schermen kunnen kijken.”  

Terwijl Demi Renée haar diploma als grafisch ontwerper behaalt, probeert ze haar account te laten groeien naar 10.000 volgers. Ze wil graag verder blijven werken in de onlinewereld, om in interactie te gaan met haar volgers en te blijven zoeken naar haar eigen kledingstijl.   

©Demi Renée D'Elia

Vanessaheymbeeck

Voor Vanessa Heymbeeck (23 jaar) is Instagram een vorm van ontspanning. Online kan ze haar passie voor mode en lichaamsverzorging kwijt: “Ik werk rond fashion op Instagram omdat ik een online fashionstore heb en daar constant mee bezig ben. Beauty is ook een logisch thema voor mij, ik schenk heel veel aandacht aan een verzorgd kapsel.” Ongeveer drie maanden geleden is het aantal volgers van Vanessa gestegen richting de 7.000, een verrassing voor Vanessa: “Ik ben begonnen met mijn online fashionstore en daar poste ik wel foto’s op, maar ik ben niet bewust begonnen met Instagram om influencer te worden.”  

Online is Vanessa de eigenares van een kledingwinkel. Over haar job in de zorg post ze niet, maar het beïnvloedt wel de tijd die ze op Instagram kan spenderen: “Eigenlijk is social media een derde beroep, want je bent er heel intensief mee bezig. Mijn tijdlijn is ook al meer dan een maand op voorhand klaargemaakt, zo kan ik zien of de samenhang wel klopt.”   

Profiel van jezelf

“Aan de persoonlijke foto’s hecht ik het meeste waarde. Ik wil op mijn Instagram laten zien waar ik bijvoorbeeld in het weekend ben geweest”, vertelt ze. Door ook de persoonlijke momenten te delen wordt het profiel iets van haarzelf en daar hecht ze veel belang aan: “Je kan iemand anders als influencer goed vinden en die andere bewonderen. Maar dat betekent niet dat je het daarom moet aanpakken zoals hij of zij dat doet.”  

In de toekomst mag het volgersaantal voor Vanessa zeker nog groeien, maar haar prioriteiten liggen elders: “Mijn droom is echt een fashionstore. Zolang ik daar niet mijn hoofdberoep van kan maken, is Instagram het eerste dat ik moet laten vallen.”    

©Vanessa Heymbeeck
vorige volgende