Op zaterdag 1 oktober vierde Merksem haar bevrijdingsfeest met een kranslegging aan het heldenmonument op het Burgemeester Nolfplein. Onder de toeschouwers bevinden zich oorlogsveteranen, maar ook nieuwsgierigen die even halt houden om te zien wat er gebeurt.

Merksem viert het bevrijdingsfeest op 1 oktober omdat het de dag is waarop de Engelse tanks de Bredabaan opreden. Voor Merksem duurde de Tweede Wereldoorlog een maand langer, omdat de geallieerde legers niet over het Albertkanaal geraakten. Van 4 september tot 2 oktober 1944 was Merksem de frontlinie en het toneel van hevige straatgevechten.

Na de bloemenhuldiging ging de stoet onder begeleiding van de politie en een fanfare naar het oude kerkhof aan de Van Heybeeckstraat. Daar werden de oorlogsslachtoffers herdacht. Een groot aantal van de slachtoffers viel tijdens de aanval op de Ebescentrale op 6 september 1944.

Jaarlijks

De Britse oud-strijder William Stanley komt ieder jaar naar de ceremonie omdat hij hier veel strijdmakkers is verloren. "Merksem was de plaats waar de oorlog voor mij eindigde en van waaruit ik weer naar huis kon vertrekken."

Volgens Paul Lesire, slechts 2 jaar oud toen de oorlog eindigde, heeft Merksem meer te lijden gehad dan Antwerpen. Merksem werd immers pas op 4 oktober 1944 bevrijd.

Tina Morquet en Hugo Van Bauwel, organisatoren van de Merksemse bevrijdingsfeesten, zijn voorstanders om de bevrijdingsfeesten elk jaar te vieren maar de gemeente heeft er anders over beslist. Nu wordt om de 5 jaar een groot bevrijdingsfeest georganiseerd. Het volgende vindt plaats in 2014.

© 2011 - StampMedia - Tekst: Adonis de Brito Almeida, foto: Kevin dos santos Almeida


Dit artikel werd gepubliceerd door 7voor7 op 11/10/2011