"De avonden waren een succes. Een drietal mensen viel in slaap tijdens het eerste concert en de rest volgde tijdens het tweede", zegt Wim Maesschalck (30), oprichter van platenlabel Slaapwel Records, dat op 23 en 24 februari zijn labelnights organiseerde in het Cultuurcentrum Mechelen.

De vijftig beschikbare tickets voor de labelnights waren op twee dagen volledig uitverkocht. Maar die beperkte ticketverkoop was met opzet. "Ik wilde iedereen een slaapplaats kunnen bieden, dus ik moest genoeg bedden hebben. Met tweehonderd bedden zou het niet meer gezellig zijn, dus gokte ik op vijftig", vertelt Maesschalck. "Ook financieel leek me dat haalbaar." Hij is tevreden, het Cultuurcentrum was gezellig en intiem.

Tandenborstel en pyjama

Het publiek kreeg het advies een tandenborstel en pyjama mee te brengen, zodat ze er de nacht konden doorbrengen. 's Morgens werden ze getrakteerd op een ontbijt. "Ik wilde dat iedereen zich kon ontspannen en zonder zorgen kon indommelen", zegt Maesschalck.

Niet enkel voor het publiek was het een unieke ervaring, ook voor de artiesten was het ongezien. "De artiesten stonden na een tijd voor een zaal slapende mensen te spelen. En dat zorgt toch voor een dubbel gevoel. Want als je op een podium staat, wil je toch aandacht. Maar tegelijkertijd willen ze met hun slaapmuziek rustgevender zijn dan de stilte, zodat iedereen ontspant en uiteindelijk ook in slaap valt."

Affiche

Op de affiche stonden Peter Broderick, Tsukimono en The Boats. "Vooral Peter Broderick is een publiekstrekker. Hij is zowat de grootste artiest van het label." Broderick is vooral bekend van de band Efterklang, maar is eigenlijk gewoon een muzikaal manusje-van-alles. "Broderick maakt de slaapmuziek los van zijn ander werk. Hij heeft ook nog een ander platenlabel achter zich staan."

Veel inzendingen

Slaapwel Records krijgt via zijn website wekelijks inzendingen van bands die zich willen aansluiten bij het label. "Ik beluister zoveel mogelijk inzendingen en ik test ze ook uit. Als ik er op een zalige manier bij indommel, is het geschikt voor het label." Maar dat heeft ook risico's. "Als ik in slaap val, hoor ik vaak niet alles op de plaat en dat maakt het soms spannend. Want als de artiest beslist om op het einde nog rare dingen te doen, kan dat voor verrassingen zorgen. Maar dat is gelukkig nog niet gebeurd."

Groot genoeg

Maesschalck ziet Slaapwel Records vooral als een hobby. "Per jaar geven we twee of drie albums uit. En elk album heeft een oplage van tussen de driehonderd en vijfhonderd stuks. Dat is beperkt, maar omdat alle hoezen met hand gevouwen worden, is meer niet mogelijk." Maesschalck voegt er nog aan toe dat hij er niet echt geld mee verdient, maar dat hoeft voor hem ook niet. Het genre en het label krijgen nu met de labelnight wel wat aandacht, maar dat is niet de bedoeling van de avonden. "Ik organiseer de labelnights omdat ik het graag doe. Als ik het kon zou ik het elke week doen, maar dat is niet de bedoeling. Ik heb ook niet de ambitie om groter te worden."

© 2012 - StampMedia - Dorien Adams


Dit artikel werd gepubliceerd door Showbizzsite.be op 29/02/2012 
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 01/03/2012

Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 01/03/2012